Švajcarci smanjuju kvote za imigrante – ruže alpski pejzaž

0

Stranci već čine četvrtinu stanovnika Švajcarske
 

Smanjenje kvote za doseljenike trebalo bi da ograniči broj imigranata, azilanata i izbeglica koji se naglo povećao u ovoj alpskoj državi, mada protivnici ovog predloga izričito ukazuju da je reč o ksenofobiju.

 

Takozvana Ekopop inicijativa smatra da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predele i zelenilo. Prema zvaničnim statistikama, stranci već čine četvrtinu stanovništva Švajcarske. Imigranti povećavaju broj stanovnika za oko 1,4 procenata godišnje, dok je navodno evropski prosek oko 0,2 procenta.

 

Od 2007. godine državljani država članica Evropske unije uživaju ista prava kao švajcarski državljani na tržištu rada u zemlji sa osam miliona stanovnika, što je deo sporazuma potpisanog između Berna i Brisela 1999. godine, posle petogodišnjih pregovora.

 

Švajcarci su u februaru ove godine prihvatili da kvote za imigrante koji dolaze iz zemalja EU ostanu nepromenjene, što je poljuljalo odnose Švajcarske sa državama koje nisu članice Unije.

 

Zlato da ostane Švajcarcima

Stručnjaci upozoravaju da je inicijativa za čuvanje zlatnih rezervi u domaćim trezorima loša, jer će ugroziti poslovanje nacionalne banke Švajcarske, koja će morati da utrostruči zlatne rezerve i narušiti stabilnost cena u zemlji. Švajcarska ima 1.040 tona zlatnih rezervi, od čega trećinu drži u Kanadi, a petinu u Velikoj Britaniji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here