EPA/Valda Kalnina
NATO vojnici

Dok Finska i Švedska razmišljaju o skorom ulasku u NATO, Švajcarska razmatra moguće opcije za jačanje veza sa vojnom alijansom.

Najvažniji preduslov za bližu saradnju je jaka švajcarska vojska.

Predsednik Liberalne stranke FDP Tijeri Burkart nedavno je pozvao na prekid politike koja od Švajcarske pravi ježa. Njegov slogan nije članstvo u NATO-u, već fokusiranje na vojnu interoperabilnost, slično onome što su uradile Finska i Švedska.

Prema istraživanjima javnog mnjenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, 56 odsto Švajcaraca smatra da je neophodno uspostaviti bliže veze sa NATO-om.

Švajcarska trenutno sarađuje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir i učestvuje u misiji NATO KFOR na Kosovu. Takođe, od 2004. godine u švajcarsku vojsku su uvedeni različiti standardi NATO-a, uključujući strukture i vojne oznake, objašnjava Neue Burcher Zeitung.

Prema švajcarskoj praksi vojne neutralnosti, trenutno je članstvo u NATO-u apsolutno isključeno, ali u slučaju vojnog napada na Švajcarsku to prestaje da važi. Svakako da bi u ovoj situaciji NATO svakako morao na neki način da se uključi u sukob, a švajcarska vojska bi sarađivala sa svojim susedima.

Međutim, približavanje NATO-u znači i da susedne zemlje mogu da računaju na Švajcarsku, a ova država je povećala vojni budžet na sedam milijardi švajcarskih franaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here