Švajcarci u Pomoravlju

0

Bora Dugić sa orketsrom
 

– Volim etno muziku i sviram je po inostranstvu sa raznim bendovima. Nadam se da će narednih godina biti umetnika iz još više zemalja, a očekujemo i hor iz Rusije. Njihov nastup je bio ugovoren i za ovu godinu, ali su nas omele poplave, pa smo manifestaciju odložili, a oni su imali ugovorene nastupe u drugim zemljama. Naredne godine planiramo i međunarodni festival vatrometa i još puno iznenađenja – izjavio je za "Vesti" Dušan, koji svira u grupi Balkan lovers, ali koji neguje i etno džez zvuk sa grupom Stoiks jer je prestao da svira i peva narodnu muziku.
 

Očeve suze

Braća Goran i Dušan Stojadinović žive sa porodicama u Luganu. Njihova majka Slavica vlasnik je picerije Golozone već 15 godina, a otac Aleksandar, koji je kao pevač Jugodiska i Jugotona dobio umetničko ime Aca Jezerac, a od RTS-a Aca Resavac, živi na relaciji Lugano-Despotovac. Za njim je muzička karijera duga četiri decenije, na hiljade svirki u vlastitoj kafani u Despotovcu i Luganu, kao i po brojnim kafanama u bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj i Austriji. Ali, nastup njegovih sinova u njegovom zavičaju izmamio mu je suze.

Vladan Milošević, predsednik Skupštine opštine Despotovac i direktor rudnika Rembas u Resavici, jednog od sponzora festivala, zvanično je otvorio festival.

– Posebno mi je drago što je festival počeo baš na dan Svetog Stefana Lazarevića. Kao što je i on nekada radio na vaskrsnuću srpske države, tako im gradimo pouzdane kule i bedeme za odbranu našeg identiteta – rekao je Milošević i izrazio uverenje da će ova muzička manifestacija trajati dugo i da će se razvijati u prepoznatljiv kulturni događaj širom Srbije, a i van nje.

Posle nastupa Bora Dugić je rekao da mu je drago da se na poljani na kojoj je održana nesvakidašnja muzička manifestacija nije "dogodio vašar, već simfonija duha i daha, koja je očarala okupljene".

 

– Ovo je lep grad kroz koji protiče Resava koja ima svoju istoriju, koja treba da se poštuje i ima lepe melodije koje su ugrađene čak i u Mokranjčevu muziku. Šta ćete lepše od pesme "Maro, Resavkinjo" – rekao je Dugić za "Vesti".
 

Neda Kajnero

Švajcarski bendovi su pokazali da harmonika, gitara, gvido i bubnjevi mogu da daju jedinstven ritam koji se dopao Despotovčanima. Publika je posebno uživala uz zvuke benda Tu kombo, kojoj je nesumnjivo svoj originalan pečat dala Neda Kajnero, švajcarsko-italijanskog porekla, poreklo čiji su čist i prelep glas dopunjavali zvuci gvida, tipičnog južnoameričkog instrumenta. U ovom bendu je i njen rođeni brat Jurij, koji je u Srbiji bio prvi put.

– Narodna muzika iz raznih delova sveta generalno ima dodirnih tačaka. U Srbiji ima ritmova sličnih južnoameričkim. Danas muzičari mnogo više putuju i mislim da će muzika vremenom sve više da se meša – rekao je Jurij.

Mario Kubijas iz Perua, član benda Tu kombo, rekao je da je ovo dobar početak koji obećava da će vremenom izrasti u mnogo veći festival. Aga Živovska iz Poljske, članica tog benda, dodala je da mesto za održavanje festivala odlično i volela bi da i naredne godine dođe u Despotovac.
 

Grupa Tu kombo
 

Goran Stojadinović, zvani Rambo, takođe je u Švajcarskoj dobio status umetnika.
– Osim u bendu Balkan lovers u Luganu, sa još nekoliko grupa sviram uglavnom po Švajcarskoj i Italiji. U Švajcarskoj se teško živi od muzike. To mogu samo velika imena. Muzika je uglavnom dodatno zanimanje jer tamo nema estradne scene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here