Ž. Marković
Mališani privukli pažnju: Dečja grupa Kud Ostrog

Svake druge godine, prve subote u julu, održava se gradska fešta u Vilu u istočnoj Švajcarskoj. Ove godine je deveti put organizovana ova manifestacija, a među 42 štanda u centru grada nalazio se i štand Srpskog kulturnog centra iz Vila. U velikim šatoru bilo je oko 80 mesta, a gosti su služeni srpskim specijalitetima.

U sklopu kulturnog programa na velikoj bini je među ostalima nastupila i dečja grupa KUD-a Ostrog, folklorne sekcije koja deluje pri SKC iz Vila. Mališani su odigrali jednu koreografiju i privukli veliku pažnju svih gostiju na ovoj manifestaciji. To nije bilo jedino kolo, jer naši zemljaci znaju da zaigraju i između štandova u masi prolaznika.

Dragan Vasiljević, predsednik Srpskog kulturnog centra iz Vila kaže da drugi put učestvuju na gradskoj fešti.

– Ove godine smo povećali kapacitet šatora, koji je duplo veći i sada ima mesta za 80 ljudi. Ceo dan je šator bio pun gostiju. Uz naše zemljake došao je i znatan broj Švajcaraca, koji vole srpske specijalitete. Imali smo na glavnoj bini nastup naših folkloraša, dečja grupa je odigrala koreografiju “Beogradska posavina”. Zahvaljujem svim članovima koji su radili. Oko 30 ljudi je uključeno u organizaciju i svi su dali maksimum. Imali smo i muziku uživo, duo Dejan Zorić i Marija Ereš su zabavili goste svirajući i pevajući hitove sa prostora bivše Jugoslavije kaže za “Vesti” Vasiljević.

On je veoma zadovoljan i prihodom od prodaje specijaliteta.

– Prodato je oko 80 kilograma ćevapa i pljeskavica i prilično veliki broj palačinki. Morali smo u toku dana tri puta da navaljamo meso – dodaje Vasiljević.

Suzana Grujić je poreklom iz Dupljana, a na feštu je došla sa sinom.

– Lep je i topao dan i izašla sam sa sinom Damjanom na palačinke na štand SKC. Prošetali smo i pogledali i ostale štandove. Veoma je lepo, na sve strane muzika i miris raznoraznih jela – kaže Suzana.

Davor Popović je iz Srbova kod Negotina došao u goste kod prijatelja Dragana.

– On me je izveo da mi pokaže gradsku feštu u Vilu. Veoma je lepo i interesantno, mnogo naroda, mnogo štandova restorana i klubova. Svratili smo i do našeg štanda SKC i popili po jedno hadno zaječarsko pivo. Nemam reči, lepo je – kaže Davor Popović.

Naše pivo vole i Švajcarci: Mihael, Žanina i Sabrina

Lakše i brže okolo

– Toliko je velika gužva bila ispod našeg šatora, da nisam kroz njega mogao da prođem s pićem, već sam morao da izađem na prolaz, pa da uđem sa druge strane šatora i poslužim goste – kaže Mladen Miljković rodom iz Beograda. Ovog člana SKC, koji je radio kao konobar, svi u klubu inače zovu Miša.

Priprema za vašare

– Došla sam ovde u posetu kod prijatelja čak iz kantona Argau, pa pravo na feštu i naše pljeskavice. Malo da uzmem zamah za odmor i za naše vašare kada budem otišla u zavičaj – kaže Gordana Ristić.

Uvek na štandu

– Svaki put kada naš SKC ima štand, moje obavezno mesto je za roštiljem, a supruga Gorica pravi palačinke. Pomažemo kako bi popunili našu klupsku kasu – kaže Saša Marjanović iz Vila.