Švajcarska: Azilanti u vili sa bazenom?!

0

Opština nema gde da smesti azilante, sem u ovu lepu kuću
 

Pre mesec dana su Francija, kome je supruga u međuvremenu preminula, u staračkom domu posetila dva zastupnika opštine Enzingen. Rečeno mu je da će se u kuću useliti azilanti. Sada se ovaj senior oseća prevarenim jer mu je pri kupoprodaji obećano da se nešto slično neće dogoditi.

– Nemam ništa protiv azilanata. Takođe mislim da nije dobro da se oni smeštaju po raznim podzemnim skloništima – kaže Marti. "Pa ipak, oni ne spadaju ni u jednu vilu. Takav luksuz ipak ne mora da bude."

 

Ni susedi nisu oduševljni

Francovi nekadašnji susedi nisu ni najmanje oduševljeni novonastalom situacijom, ali bivši vlasnik koji možda ima najmanje prava na prigovor bio je najogorčeniji: – Čitava stvar je za Bogu plakati! – zaključio je rezignirano.

Marti je nasledio imanje početkom 60-ih godina od svog očuha, a 1966. godine je renovirao vilu sa šest soba i bazenom.

– Sav svoj teško zarađeni novac sam uložio u imanje – ispričao je penzionisani poljoprivrednik.

Za njega, njegovu suprugu i dve kćerke se ostvario životni san. Marti je decenijama brižljivo održavao i ulepšavao vrt, dopremio tri ukrasne fontane.

– Ti ljudi koji treba da se usele ne znaju šta je meni značila bašta. Od komunalnih vlasti sam očekivao više takta – požalio se penzioner.
 

Predsednik opštine Enzingen Markus Fluri se brani od prozivki.

– Ovakav vanredni slučaj sa azilantima nismo planirali. Proletos je kanton zbog velikog priliva izbeglica pod velikim pritiskom, kao i naša komuna. Enzingen je prihvatio 22 azilanta, što je ispod obavezne kvote od 41 osobe i za svakog nepreuzetog doseljenika mora da plati 1.050 franaka mesečno, što je dodatno opterećenje budžeta od skoro 240.000 franaka godišnje. Ne preostaje nam ništa drugo nego da smestimo azilante u kuću jer drugog slobodnog prostora nemamo – objasnio je Fluri.

Planirano je da se još ovog meseca u vilu useli petnaestak sirijskih azilanata, uglavnom porodica s decom. Pre njihovog dolaska su obavljene sitnije adaptacije u kući, koje su koštale 20.000 franaka. Prema rečima predsednika Enzingena, izbeglice neće živeti luksuzno kao u vili i to je samo prelazno rešenje za najdalje dve godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here