EPA-EFE/PETER SCHNEIDER
Ignacio Kasis

Švajcarska će usvojiti sankcije Evropske unije protiv Rusa uključenih u vojnu akciju Moskve u Ukrajini i zamrznuti njihovu imovinu, saopštila je danas vlada, što je, kako navodi Rojters, oštar zaokret od tradicionalne politike neutralnosti te alpske zemlje.

– S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezni savet je 28. februara doneo odluku da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. februara – navodi se u saopštenju švajcarske vlade.

Švajcarska je takođe usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje stupaju na snagu odmah, dodaje se u saopštenju.

– Švajcarska još jednom potvrđuje svoju solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom; isporučivaće humaniratnu pomoć ljudima koji su pobegli u Poljsku – navodi zvanični Bern, ponavljajući svoju ponudu da posreduje u rusko-ukreajinskom sporu.

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis najavio je u nedelju da je “vrlo verovatno” da će Švajcarska slediti liniju EU.

Ova zemlja je do sada lavirala između iskazivanja solidarnosti sa Zapadom po pitanju onoga što naziva “teškim kršenjem međunarodnog prava Moskve” i održavanja svoje tradicionalne neutralnosti za koju kaže da je može učiniti potencijalnim posrednikom u pregovorima.

Švajcarska se, međutim, suočila sa sve jačim pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada protiv Moskve i usvoji kaznene sankcije, navodi britanska agencija.

3 COMMENTS

  1. Gde ste bili kada se krsilo medjunarodno pravo tokom bombardovanja SRJ od strane EU i USA? Koje licimerje… fuj ste

  2. Sve zemlje sveta naravno odustače od neutralnosti svi su priželkivali biče primirje bar dok traju pregovori nekoliko sati ovo stvarno nema više smisla u jednoj strani kažeš spreman sam na dogovor u drugoj strani dok traju pregovori ti daješ naredbu za napadanje i ne prestaje granatiranje gde je ovde smisao pregovora il dogovora polako Rusija izgubila kompas gubi zemlje simpatizere dok jako brzo dočiče i do saveznika dase polako povlače i odstranjuju od Rusije kad ostane sama tek onda ide sve u propast po želji Putina.

  3. Ти Sasa, се прво научи писмености. Направио си километарску реченицу без зареза и тачке. Ако мрзиш Русе, онда си непријатељ и србског народа.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here