EPA/Tatyana Zenkovich
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Sledeća konferencija o Ukrajini neće se održati u Evropi, Rusija treba da bude uključena u nju na neki način, izjavio je šef departmana za međunarodnu bezbednost Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske i rukovodilac švajcarske delegacije na konferenciji u Birgenštoku Gabrijel Lihinger.

Prema njegovom mišljenju, moguće mesto održavanja sledeće konferencije je Saudijska Arabija.

“Zainteresovane strane treba same da preduzmu korake za sledeću konferenciju po pitanju ukrajinskog sukoba. Sada to nije u rukama Švajcarske. Od ovog momenta, Švajcarska će na zahtev ključnih država delovati iza kulisa“, navodi se u saopštenju.

Prema procenama, Lihinger je posebno razočaran odbijanjem Kine da učestvuje na konferenciji u Švajcarskoj. Prema rečima rukovodioca švajcarske delegacije, pre samita, on se lično sreo sa specijalnim predstavnicima Kine za Ukrajinu i Rusiju, a Peking je signalizirao jaku zainteresovanost u mirovnom procesu.

– Neophodno je da se nastavi dijalog sa Kinom – smatra Lihinger.

Pored toga, Rusija bi trebalo da bude uključena u nekoj formi, reči su šefa švajcarske delegacije.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN.

Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije “nelogično i uzaludno”.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here