Švajcarska vraća Rome na Kosovo

0

Romima je, izgleda, zaista najbolje u Srbiji

– Romima se preti i diskriminisani su – kaže se u saopštenju uz napomenu da su u porastu napadi na njih na Kosovu . U saopštenju se ističe i "da mnogi Romi žive u ograđenim naseljima" i navodi se primer Severne Mitrovice bez napominjanja da su Romi tu izbegli od albanskog terora u južnom delu Mitrovice i Kosova.

Priznanje lažne države

Podsetimo da je priznajući među prvima "državu" Kosovo švajcarska diplomatija prošle godine navodila da to, između ostalog čini, jer je njen interes da se iz Švajcarske što pre vrati "veliki broj Kosovara".

 

Kada se zna da od 170.000 Albanaca nastanjenih u Švajcarskoj, gotovo svi imaju uredne "papire" ostaje pitanje da li je Bern priznao Kosovo da bi što pre proterao nepoželjne Rome.

 

Na pitanje "Vesti" zašto se u tekstu ne govori i o drugim manjinama kao što su Srbi i Bošnjaci, Rajnar Matern iz "Organizacije za izbeglice u Švajcarskoj" odgovorio je da su sve manjine na Kosovu u teškom položaju, ali da je Romima najteže.

– Bio sam na Kosovu u septembru prošle godine i mogao sam u to da se uverim. Mi pozivamo na obustavu proterivanja Roma zato što ih proteruju iz svih evropskih zemalja istovremeno. Na Kosovu nema uslova da se tako veliki broj njih odjednom prihvati – rekao je Matern.

Po proceni našeg sagovornika u Švajcarskoj ima oko 3.000 Roma sa Kosova što kako kaže "i nije tako mnogo".

– U Nemačkoj ih ima oko 40.000, a planiran je povratak na Kosovo njih 10.000 do 14.000 – kaže Matern.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here