EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Akcija austrijske policije tokom terorističkog napada u Beču

Dvojica islamista koja su uhapšena u Švajcarskoj nakon terorističkog napada u Beču od 2. novembra osumnjičena su da su saučesnici, odnosno da su barem znali za planiranu akciju teroriste Kujtima Fejzulaja koji je u glavnom gradu Austrije ubio četiri osobe i ranio više od 20 lica.

Radi se o dva muškarca iz Vintertura u starosti od 25 i 18 godina, koji su već dugo deo švajcarske islamističke scene.

Dokazano je da su prošle godine putovali u Beč, gde su se sastali sa kasnijim teroristim Fejzulajem, i da su ćak i prenoćili u njegovom stanu.

Nakon što su se njegovi gosti vratili u Švajcarsku, Fejzulaj je pokušao u Slovačkoj, bezuspešno, da kupi municiju za svoju automatsku pušku.

Postoji sumnja da je Fejzulaj to oružje dobio od saučesnika iz Švajcarske.

Posebno dvojicu muškaraca opterećuje dokazni materijal, to jest pre svega fotografija plana Beča, na kojem su obeleženi kasnija mesta zločina u centru grada.

Austrijska policija odmah nakon terorističkog napada pokrenula je potragu za mogućim saučesnicima, ali je nakon više nedelja došla do zaključka da je Fejzulaj delovao sam.

Međutim, pretpostavlja se da je bilo osoba iz islamističke scene, kojom se kretao, koje su znale za njegove namere, a možda i one koje su ga na to podstakle.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime