Tanjug/Hina
Kolinda Grabar Kitarović

Švajcarski “Tages-Anzeiger” objavio je članak o situaciji u Hrvatskoj. List ističe da u toj zemlji državni vrh “umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine”.

Kako prenosi Indeks, “Tages-Anzeiger” piše da se u “ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe” te citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo i reč “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

List navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na gostioničara koji je odbio da pusti pesme Marka Perkovića Tompsona, “koji važi za barda mržnje” i koji “u svojim pesmama širi desničarske stavove”. List podseća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju.

Naročito je problematična tišina predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za “državnu televiziju HRT” izjavila da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podele u društvu kada je konačno pitana za napade na Srbe.

Kolinda želi da bude ponovo izabrana na funkciju predsednice i “zato se umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, smatra Tages-Anzeiger. Dodaju sa zgražavanjem da je Kolinda tokom obeležavanja godišnjice Oluje izjavila da je 1995. i sama htela da uzme pušku u ruke i ode u rat.

Navodi se kako se u Hrvatskoj u javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kao i da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter Jasenovca, kao i cele NDH. Kada je pak zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to opisao neprimerenim i osudio, dok je predsednica Grabar-Kitarović još oštrije napala Pupovca.

Tages-Anzeiger piše da “rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah” i navodi još primera napada na Srbe, poput potere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

“Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici i održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima”, piše list.

Na kraju Tages-Anzeiger konstatuje kako je “s obzirom na talas nasilja šokantno neoglašavanje visokopozicioniranih političara Evropske unije” i navodi kao smešnu izjavu buduće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here