pixabay.com

Svet nazaduje u pogledu ženskih prava, a u proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova njihove porodice, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorka Agencije UN Woman u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je nasilje nad ženama i devojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

– Najnoviji podaci UN pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice – rekla je Rikanović.

Ona je navela da se Srbija danas priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru.

– Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji – rekla je Rikanović.

Inače, u okviru kampanje danas se u parku Kalemegdan, kod fontane Ribar, organizuje otvaranje izložbe.

Imerzivna izložbe Bezbedna svuda, koja će intervencijom u prostoru transformisati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruisanom delu parka demonstrirati bezbednost za žene i devojke, biće otvorena narednih 16 dana, a završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava.

Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here