Tanjug
Azem Vlasi

Bivši političar i advokat Azem Vlasi poručio je da je svaka pobeda koju je Kosovo napravilo ostvarena uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i da je zato uloga SAD na Kosovu i šire nezamenjiva, prenosi Koha.

Vlasi je istakao da će doći trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije i da se to neće desiti kad ih Kosovo pozove, već kada to oni nađu za shodno – u finalu.

– Otkako je kriza započela raspadom Jugoslavije, uloga Amerike na kraju je bila presudna, kako u okončanju tih tragedija, tako i u dizajniranju nove geopolitičke karte regije. Uloga SAD bila je presudna i na Kosovu. Moramo znati da je za oslobađanje Kosova uz intervenciju NATO uloga Amerike bila presudna, a za proglašenje nezavisnosti isto. Stoga će u dijalogu u Briselu, u određenom trenutku, američka uloga biti presudna za mirnu stabilnost, da smanji mržnju Srbije, da više ne preti svojim susedima, da ne bude više destabilizujuća u regionu – rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, Srbije nije odustala od svojih ciljeva za “veliku Srbiju”, dodajući da je postala glavni faktor nestabilnosti u regionu.

– Uvek moramo biti posvećeni stabilnosti, normalnom susedstvu, čak i sa Srbijom. Sada Srbija teži da nešto iščupa iz Bosne i Crne Gore, ako može Kosovo, ako ne može zauzeti deo teritorije, da ga porazi kao krhku državu. Srbija, koja sada ima svoje ciljeve, nedavno je otvoreno postala agresivnija kao glavni faktor nestabilnosti u regionu i pretnja miru u regionu – poručio je Vlasi.

On, kako kaže, ne vidi razliku u namerama i retorici sadašnjih srpskih političara na vlasti od Slobodana Miloševića.

– To su oni koji su bili na vlasti i koji su učenici Miloševićeve škole. Ali razlika je velika, jer Srbija nema potencijal opasnosti kakav je imala u Miloševićevo vreme – zaključio je Vlasi.

“Kurtijevi predlozi da budu deo konačnog sporazuma”

Bivši političar Azem Vlasi poručio je da je u prethodna dva susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića završena “istorijska razrada” i da je potrebno da se krene napred i gleda u budućnost.

Vlasi je rekao da je bilo za očekivati da će Kurti imati drugačiji pristup dijalogu, ali da nije dobro što govori da do sada ništa nije urađeno i da mora da vodi dijalog od početka.

– Očekivalo se da će gospodin Kurti imati drugi pristup. Izvlači neke pouke, neke greške koje su do sada napravljene, ali nije dobro reći da do sada ništa nije urađeno i da mora početi od početka. Od dosadašnjih dogovora najgori je bio onaj za Zajednicu srpskih opština. Ovim pristupom Kurti je iritirao Vučića i dobro se snašao. Istorija se ne zaboravlja, ali se moramo vratiti u budućnost, sa ova dva sastanka izvršene su ove istorijske razrade. Ne kažem da zločine treba zaboraviti, na njih treba uvek podsećati, ali vizija treba da bude napred – rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, sve političke stranke na Kosovu treba da se usredsrede na konačni sporazum sa Srbijom. Vlasi poručuje da predlozi koje je Kurti izneo moraju biti deo sveohuhvatnog sporazuma.

On ističe da bi strategija Kosova u pregovorima sa Srbijom trebala da bude da se “ne razgovora o Kosovu, već da se vode razgovori dve zemlje o normalizaciji odnosa“.

– Mnogo je elemenata koje treba uvrstiti, neki su u tom tekstu koji su izneti na poslednjem sastanku. Zamišljam sporazum koji bi trebalo da započne zalaganjem dve države da će normalizovati svoje odnose i mirno rešavati otvorena pitanja – zaključio je Vlasi.

2 COMMENTS

  1. To nato daje indirektan pritisak jer SANKCIJE i napad od toga nema nista posto su rusija i sad postali najveci neprijatelji i tako bi rusije branili srbiju sad rekao bila bi nocna mora da izbije rat jer bi rusija bila iza srbiji zato mora pristani mirno da se ponasa i da ne provocira srbiju da tako ne dodje do sukoba

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here