Pexels
Ilustracija

Nekima od nas je baš teško da progutaju tabletu, a da li ste se ikada zapitali pijete li lekove na pogrešan način? Možda je u tome kvaka.

Gotovo svi smo pravili ovu grešku pri gutanju tableta. Bilo kao dodatke ishrani, za kontracepciju ili kad smo bolesni – tablete teško možete izbeći u životu. Dostupne su u raznim oblicima i veličinama. Male tablete ili pak one obložene premazom mnogima je najlakše da progutaju. Ali s većim ili neobloženim tabletama često imamo problema i neke je teško progutati.

Prema podacima nemačkog Federalnog ministarstva obrazovanja i istraživanja, svaka treća osoba ima poteškoća s gutanjem tableta. To čak znači da neki ljudi zbog toga uzimaju manje tableta, tj. lekova nego što im je zaista propisano.

Često je to samo stvar uma, ali svesno opuštanje može biti rešenje. Uostalom, mnogo veće komade smo progutali u jednom potezu bez ikakvih problema. Ali tehnika je takođe ključna za uspeh u gutanju tableta.

Mnogi od nas to čine znatno komplikovanije nego što bi trebalo da bude. Stavite tabletu na jezik i zabacite glavu unazad dok gutate vodu i pilulu: da li je to bila vaša isprobana tehnika za pijenje tableta? To je zapravo previše posla. Umesto toga pokušajte da stavite tabletu u usta, zatim uzmite vode, spustite bradu na grudi da je progutate i zatim progutajte. Primetićete da tableta tako lako klizi nadole, bez ikakvog naprezanja vrata. To dobro funkcioniše s kapsulama jer su napunjene vazduhom i spuštaju se niz grlo.

Druga mogućnost je s plastičnom flašom koja se može stisnuti. Stavite tabletu na jezik, a zatim stavite flašu napunjenu vodom do usta. Popijte veliki gutljaj iz flaše tako da se skupi. Tableta se zatim ispira unazad i nadole uz pomoć gravitacije.

Uvek pazite da tablete uzimate s dovoljno tečnosti, inače bi u najgorem slučaju mogle da se zaglave u jednjaku i uzrokuju hemijske opekotine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here