Lična arhiva
Nastup folkloraša u porti hrama

I ove godine u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Nirnberg organizovana je svečanost u susret Svetom Nikoli koja je bila veoma dobro posećena od dece i roditelja. Podeljeno je 170 poklon paketića, a članovi folklornog ansambla “Sv. Ćirilo i Metodije” koji deluju pri istoimenom hramu u Nirnbergu igrom su zahvalili organizatorima ove svečanosti. Posle nedeljne liturgije u hramu, koju su služili sveštenici Ilija Romić i Milorad Jovanović, organizovan je u porti hrama doček Svetog Nikole.

– Sve je urađeno uz podršku sveštenika, Crkvenog odbora, Kola srpskih sestara i roditelja. Folklor je izveo splet srpskih narodnih kola, a učenici srpske dopunske škole kojima predaje nastavnica Gordana Budiša pripremili su prigodan program recitacija posvećenih Svetom Nikoli i Božiću – kaže protinica Bosa Kojadinović.

Vrhunac dobrog raspoloženja i radosti dece bio je dolazak Svetog Nikole koji mališanima podelio poklone. Dragi gost je u portu stigao na na sankama, a snežne pahuljice koje su se zalepršale u to vreme samo su doprinele pravom zimskom ugođaju i lepom osećaju negovanja tradicije.

Iz godine u godinu povećava se broj dece koja dobijaju poklone povodom Svetog Nikole a ove godine ih je 170 primilo ovaj rado očekivani dar. Za to vreme roditelji i parohijani su se zagrevali uz kuvano vino i rakiju. Usledilo je fotografisanje sa Nikolausom, kako ga u Nemačkoj zovu, i radosno pregledanje sadržaja poklon paketa.

Sveti Nikola svima uručio poklon
Veseli: Folkloraši posle nastupa
Svi nasmejani: Roditelji sa decom

Zajedništvo

Pokazalo se i ovom prilikom da podrška naših ljudi, u prvom redu roditelja dece koja igraju u folkloru ili pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, ali i sveštenika, Crkvenog odbora i Kola srpskih sestara, predstavlja osnovu uspešnog rada, pa i manifestacije posvećene Svetom Nikoli. Kada je reč o folklornom ansamblu “Sv. Ćirilo i Metodije” zasluge za njegov uspešan rad i nastup ovom prilikom, imaju koreografi Marina Vučenović i Nadežda Milovanović.