Lična arhiva
Osmehom protiv problema: Sergej Petkov sa mamom Vesnom

Pre više od dve godine smo pisali o malom borcu Sergeju Petkovu koji se od rođenja susreo sa brojnim zdravstvenim poteškoćama. Tada su naši verni čitaoci odmah pritekli u pomoć mališanu.

Ovaj dvanaestogodišnjak rodio se sa oštećenjem na kičmenom stubu – spinom bifidom, bori se sa hidrocefalusom, a bez boce za kiseonik ne može nigde. Sergej ne može samostalno da jede, već mu u tome pomaže gastrostoma. Kada smo nedavno pozvali njegovu mamu Vesnu da čujemo kako je naš mali štićenik, nije imala puno toga lepog da nam kaže.

– Kao što znate, njemu su potrebni konstantna nega i mnogo truda, ali i novca kako bismo mogli da mu obezbedimo sve što mu je potrebno. A to je za prosečnu porodicu kakva smo mi veoma teško. Potrebne su mu stalne logopedske vežbe kako bismo pokušali da vratimo glasne žice u prvobitno stanje. Na tom polju ima pomaka, ali mora konstantno da ima vežbe, a to košta. Takođe, pojavili su se i problemi sa kičmom koja se baš dosta iskrivila. Ima krivinu od 75 stepeni. To bi mogla da reši operacija, ali zbog njegovog zdravstvenog stanja niko se ne usuđuje da ga operiše. Kako kriva kičma ne bi oštetila unutrašnje organe, on mora da ima redovne vežbe sa fizijatrom. To je još jedan trošak koji je veliki udarac na kućni budžet. Sve teže i teže uspevamo da se nosimo sa problemima koji nas pritiskaju – ispričala je zabrinuta mama Vesna.

Sergeja je letos zadesila i nova nepogoda.

– Pukla mu je greškom lekara plućna maramica. To može biti kobno i za zdravog čoveka, a kamoli za nekoga krhkog zdravlja kao što je Sergej. Jedva se izvukao. Ali naš dečačić je veliki borac i junak – rekla je Vesna.

Kako kaže, Sergej ima otvoren račun i u fondaciji “Budi Human”, ali broj bolesnih mališana raste svakodnevno, pa na Sergejov račun uplate više gotovo i ne stižu.

– Svesni smo da nismo jedini kojima je potrebna pomoć. Nažalost, mnogo je bolesnih mališana, i ljudi koji žele da pomognu prosto ne znaju gde će pre. Nama, kao verovatno svakoj porodica sa bolesnim detetom, znači svaki dinar. Nije lako kada ne možete sami da obezbedite vrednim radom svom detetu sve što mu je potrebno, već za to morate da zamolite i druge ljude. Ali drugog izbora na žalost nemamo – ispričala je Vesna.

Kaže da je Sergej svestan poteškoća sa kojima živi, ali njegov vedar duh i osmeh ne dozvoljavaju njoj i suprugu da posustanu.

– On je taj koji nas gura napred. On ne može da živi kao druga deca, ne može da potrči u parku, igra fudbal… Ali je i dalje nasmejan i pozitivan. Onda moramo biti i mi. Voli da se druži, najviše se raduje kada mu dolaze drugari u posetu. Pravi je smeško – kaže Vesna.

Pobedio loše prognoze

Kada se Sergej razboleo, lekari su prognozirali da će živeti kao biljka i da neće dugo poživeti. Ipak, mama i tata su verovali u njega.

– On je sigurno osećao ogromnu ljubav kojom smo ga okružili. Zahvaljujući nekoj nadljuskoj snazi i našem trudu on je pregurao i opstao. I dan-danas ne prestaje da se bori i raduje se svakom napretku i novom danu. Ima i svog malog pomoćnika, mlađeg brata Aljošu, koji je njegov anđeo čuvar. Sergej ga obožava. Aljoša se trudi da svakog dana ulepša bratu dan i unese radost u kuću – ispričala je Vesna Petkov.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu putem telefona na broj: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72, a adresa: Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju “Vesti”.