Lična arhiva
Sergej Petkov sa mamom Vesnom

Kada je naš plemeniti čitalic Slobodan Nedeljković iz Sidneja, saznao posredstvom našeg lista o teškoj sudbini 12-godišnjeg Sergeja Petkova iz Beograda, obolelog od spine bifide i Arnold Ćiari sindroma, kao i nevoljama njegove porodice da mu obezbede sve što je neophodno za normalno funkcionisanje, poželeo je da ga obraduje. Njegovu želju ispunili smo proteklih dana kada smo porodici Petkov na kućnu adresu prosledili donaciju dobrotvora sa Petog kontinenta u iznosu od 200 dolara.

– Mnogo se zahvalite tom divnom čoveku na empatiji, razumevanju i podršci. Svaki dar za nas je od velikog značaja. Baš nas je obradovao. Činjenica je da Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a mi kao prosečna porodica to sebi ne možemo da priuštimo. Za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitisa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5.000 dinara) treba zaista mnogo novca. Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije, ali jednostavno nema se od čega. Da nam nije dobrih ljudi, kako čitalaca “Vesti”, tako i sugrađana, ne bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo – iskreno će majka Vesna.

Njen hrabri sin Sergej je, podsećanja radi, rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćiari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga i morala je da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore i teže. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde. Nažalost, odvano ne može nis am da se hrani na usta.

– Sergej je generalno dobro. Pravi je borac i sve pobeđuje osmehom. Za pojedine propratne zdravstvene tegobe jedino rešenje je operacija, ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Zato se moramo truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Njen suprug radi, ali ona već dugo ne uspeva da pronađe posao, što je muči. Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, srce joj je na mestu kad vidi pravu bratsku ljubav između njih dvojice. Velike probleme porodica Petkov ima i zbog nedostatka lifta.

– Pored svega navedenog, veliki problem nam predstavlja što smo u zgradi bez lifta na poslednjem spratu, i ako ne budemo našli nekog sponzora da nam donira spoljašnji lift, uskoro neću imati snage da ga nosim gore – dole. A, ubija nas to što neće moći da izlazi, jer mu to mnogo znači – iskreno će Sergejeva mama Vesna.

Teška sudbina: Sergej Petkov

Mentalno očuvan

Iako Sergej ne može da trči u parku sa svojim vršnjacima, energije i harizme mu ne nedostaje. Za to je najzaslužnija mama Vesna koja ga tretira kao da nema nikakvih zdravstvenih problema.

– Iako postoje ograničenja koja ga sprečavaju da živi potpuno normalno, on je mentalno očuvan, druželjubiv je i trudi se da savlada sve prepreke koje su pred njim, što i nama roditeljima daje poseban motiv da se borimo za njega – priča Vesna.

Na mini raspustu

– Kao što sam već pomenula, Sergej je veoma vredan i tokom ove školske godine. Napreduje iz dana u dan, a sad uživa i u mini raspustu. Veoma je svestan svojih problema, ali se trudi da savlada gradivo. Osmeh mu, uprkos svemu, samo u retkim momentima silazi s lica, zbog čega smo veoma ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu, putem broja telefona: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro-račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72, adresa je: ul. Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN: RS3533004302019309574, SWIFT: MEBARS22. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju “Vesti”.