EPA/Florian Wieser
Parlament Austrije

U proseku svaki poslanik u austrijskom parlamentu ima pet dodatnih poslova ili funkcija koje je morao prijaviti, proizlazi iz spiska transparentnosti parlamenta.

Tri četvrtine dodatnih poslova su funkcije u stranci, organizacijama, udruženjima bliskim strankama za koje ne dobijaju primanja. Visinu svojih dodatnih primanja, inače, prijavilo je tek nešto više od polovine poslanika.

Poslanici u austrijskom parlamentu dobijaju mesečnu platu u visini od 8.931 evro bruto, a ko ima dodatne poslove, mora da ih prijavi. Takođe, obaveza je da se prijave i dodatne funkcije za koje se ne prima novac. Visina dodatnih primanja se ne iznosi u javnost pojedinačno, ali se jednom godišnje saopštava ukupna svota.

Među onima koji su več prijavili dodatna primanja, čak šest poslanika spada u kategoriju pet, to jest onih koji mesečno zarađuju više od 10.000 eva bruto dodatno. Na drugom kraju skale, 33 poslanika je navelo da nema nikakva dodatna primanja, a ukupno 79 poslanika još nisu naveli svoju kategoriju dodatnih prihoda.

Rekorderi po broju dodatnih poslova i funkcija su poslanici Narodne partije Austrije (OVP) Elizabet Šojher-Pihler sa 22 i Karina Rajter sa 21 dodatnom funkcijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here