MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Drogu je probao svaki šesti srpski srednjoškolac, a čak 66 odsto mladih uzrasta od 15 do 18 godina poznaje nekog u neposrednom okruženju ko koristi narkotike, a 43 odsto tinejdžera bilo je direktno ponuđeno nekim narkotikom do punoletstva. Ovi alarmantni podaci rezultat su istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita o rizičnim oblicima ponašanja mladih, sprovedenog povodom 26. juna, Svetskog dana borbe protiv narkomanije.

Informacije iz istraživanja ukazuju na dostupnost narkotika i visok nivo izloženosti mladih drogama. Pokazalo se i da marihuana, ekstazi i amfetamini čine 80 odsto dostupnih narkotika, a sama marihuana zastupljena je u 54 odsto slučajeva.

Autori upozoravaju i na brojne zablude i predrasude mladih o drogama, koje se ogledaju u rizičnim stavovima da je narkotik moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročnijih posledica ili u opravdavanju podele droga na “lake” i “teške”, i to u 57 odsto slučajeva.

Direktor bolnice Vita Milan Vlaisavljević, po struci psiholog, kaže da podaci iz istraživanja jasno pokazuju da je najveći deo rizika vezan za okruženje i prvi kontakt sa narkoticima prisutan već u srednjoškolskom uzrastu do 18. godine.

– Poruka koju su autori istraživanja hteli da pošalju roditeljima i celokupnoj javnosti da je adolescencija posebno rizično doba života. Mladi u tom uzrastu spremni su na eksperimentisanje, radoznali su i pod uticajem društva. Uticaj društva u kojem se mladi kreću može da bude poguban za mlade u periodu kada je mozak u razvoju – upozorava direktor Vite, koja je svoje istraživanje sprovela na uzorku od 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola u Srbiji.

Sve više alkoholičara

Alkohol je probalo čak 92,7 odsto srednjoškolaca do svoje 18. godine, a njih 69,5 odsto je pilo ili imalo iskustvo pijanstva. Ovi rezultati pokazuju da je to za 10 odsto više nego pre četiri godine.

– Alkohol redovno konzumira 58,5 odsto srednjoškolaca, mahom u vreme izlaska u grad vikendom. Prvi kontakt s alkoholom u oko 60 odsto slučajeva mladi su imali u društvu vršnjaka, a oko 40 odsto njih u porodici – pokazuje istraživanje Vite.

Šta je sa sportom?

Mr Miroslav Petrović iz udruženja Pravo na zdravlje smatra da je država prva adresa koju treba pitati za sve veći broj narkomana među mladima.

– Više je razloga zašto se sve više mladih okreće narkoticima. Dostupni su, jeftini i moderni. Mislim da će situacija biti sve gora i gora, pa od države treba tražiti odgovor na pitanje zašto u sportskim klubovima deca za bavljenje sportom treba da plaćaju članarinu. Sport bi za mališane trebalo da bude besplatan i dostupan – kaže Petrović za “Vesti”.