Svaki zemljotres utiče na trajanje dana

0

"I razorni zemljotresi, i oni slabiji, mogu ubrzati ili usporiti rotaciju Zemlje i tako produžiti ili skratiti trajanje dana. To je pojava koja se dešavala mnogo puta u istoriji planete", navela je direktorka RSZ Slavica Radovanović.

 

Ona je ukazala da je samo taj dan, kada se zemljotres dogodi, kraći od ostalih.
Promena u trajanju dana, s obzirom da se radi o mikrosekundama, ne može imati nikakav bitan uticaj, a posebno ne negativne posledice, naglasila je Radovanović.

Porušio mnoge zgrade i uticao na trajanje dana: Jedna od zgrada posle zemljotresa u Čileu

"Zemljina osa se pomeri kod svakog zemljotresa, međutim, to je najčešće toliko malo da se ne može izmeriti", kazala je direktorka RSZ, uz objašnjenje da se tokom zemljotresa blokovi u Zemljinoj kori pomeraju i u zavisnosti od njegove jačine, stvaraju manju ili veću silu.

 

Prema njenim rečima, ukoliko ta sila deluje u pravcu rotacije planete, onda je malo "pogura" i ona se brže okrene oko svoje ose, a dan se skrati, dok se u suprotnom dan neznatno produži, jer se Zemlja vrati malo unazad.

 

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je razorni zemljotres koji je 27. februara pogodio Čile pomerio Zemljinu osu i tako skratio trajanje dana, a Radovanović je podsetila se to dogodilo i 2005. godine zbog zemljotresa na Sumatri.

 

Podaci NASA govore da se 27. februar skratio za 1,26 mikrosekundi (milioniti deo sekunde) i da se osa oko koje je raspoređena Zemljina masa pomerila za oko osam centimetara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here