Svako daje ono što nosi u srcu

0
Dom u kojem vlada ljubav: Porodica Šušić sa sinom i ćerkom
 

I to punih ruku, sa prilogom od 1.750 australijskih dolara kako bi uručio poklone za dalje lečenje njihove 15-mesečne bebe koja pati od retkog oboljenja mozga, za kojeg još nema leka u svetu.

Kad se prekroči prag njihovog skromnog, iznajmljenog stana u starovremskim stambenim zgradama u blizini pijace, u centru Nikšića, niko ne bi mogao zaključiti sa kakvom se mukom i nevoljom rvu 33-godišnja Vesna Šušić i njen četiri godine stariji suprug Svetozar, koji se već više od godinu dana očajničke bore za zdravlje svoje ćerkice Sofije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Dvoje mladih, stasitih i lepih ljudi, kojima se neprestano oči smeju, njihov vižljasti, već zamomčeni 14-godišnji sin Stefan i ćerkica Sofija, koja veselo guguče u svom krevetiću – sve to odaje utisak srećne porodice.

Nije, nažalost, tako, jer, kao što smo već u više navrata pisali i kao što dobro znaju naši brojni plemeniti čitaoci, prijatelji i poznanici Šušića, koji su se odazvali na naše apele i pritekli u pomoć ovoj porodici, njihova Sofija ima velikih zdravstvenih problema otkad je ugledala ovaj svet.

U pitanju je mozak, odnosno sfera u kojoj je, pored svih medicinskih dostignuća, neophodno imati i malo sreće, a naročito upornosti i optimizma.

Upravo to je ono čime odiše atmosfera u toplom porodičnom gnezdu Šušića.

– Svesni smo mi apsolutno svega, koliko ovo može biti teška i dugotrajna borba i koliko je neizvestan njen ishod, ali i spremni da u njoj istrajemo – kaže Sofijin otac Svetozar.

– Na to nas, osim Sofije i naše neizmerne želje da se ona izbori sa podmuklom bolešću, obavezuju i toliki znani i neznani prijatelji širom sveta koji su nam pritekli u nevolji, jer bez njih ova bitka bi bila unapred izgubljena. Hvala svima, pamtićemo doveka njihovu dobrotu i plemenitost, a Boga molimo da im se sve to vrati dobrom, na zdravlje i radost njih i njihovih porodica – poručuju Šušići, zahvaljujući se i "Vestima".

Bogati siromasi

Iako Šušići jedva sastavljaju kraj s krajem i najnovija donacija, 1.500 AUD dar Udruženja Hercegovaca iz Melburna i dva pojedinačna priloga – 100 dolara od Jovanke, Gorice i Jelene Avramović iz Melburna i 150 dolara od anonimne porodice iz Kanbere, biće utrošeni iključivo na lečenje i lekove za Sofiju. U međuvremenu su se povezali i sa još jednom porodicom iz Nikšića sa istim problemom, i sem saveta, spremni su, kažu, da i za lečenje njihovog deteta odvoje deo novca koji su dobili preko "Vesti", tim pre što je u pitanju takođe veoma siromašna porodica.

 

A vaš reporter, iako se lekari suzdržavaju od preterano optimističkih prognoza, i sam je zapazio pozitivnu razliku kod Sofije, u odnosu na stanje od pre dva meseca, što će verujemo obradovati brojne ljude velikog srca koji su učestvovali u našoj akciji.

Zagrljaj brata i sestre

Ljuljaj me nežno: Stefan i Sofija

– Na poslednjoj kontroli pre desetak dana, dr Milan Borković, specijalista neurolog iz Beograda, koji prati stanje naše Sofije, nije bio zadovoljan najnovijim nalazom rekavši da je slabiji od prethodnog – kaže majka Vesna.

– Pri tom je dopustio da to može biti i posledica promena u terapiji ali nas drži u nadi njeno opšte stanje, to što i mi, koji smo neprekidno uz nju, iz dana u dan primećujemo napredak. Sofija sada mnogo aktivnije reaguje na glasove, na pokrete i dodire. To se naročito vidi kad je pored nje brat Stefan i kad se ona nađe u njegovom naručju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here