pixabay.com

Jedno od šest zanimanja u Nemačkoj pogođeno je nedostatkom kvalifikovanih radnika, saopštila je nacionalna agencija za rad u izveštaju od petka. Naime, stručne radne snage nedostaje u 200 od 1.200 zanimanja, odnosno 52 više nego pre godinu dana.

Radnika, na primer, nedostaje među negovateljima, profesionalnim vozačima, medicinskim osobljem, građevinskim radnicima, radnicima u vrtićima, mehaničarima za motorna vozila i informatičkim stručnjacima.

Od prošle godine, takođe, nedostaje radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, na metalnim konstrukcijama, a nema dovoljno ni vozača autobusa.

Lane je polovina slobodnih mesta za jedno od tih zanimanja ostala nepopunjena jer nije bilo kvalifikovanih kandidata.

Agencija pak navodi da je samo 26 odsto kvalifikovanih radnika s biroa za nezaposlene tražilo posao u svojoj struci, preneo je Seebiz.

1 COMMENT

  1. Naravno kad je loš sistem ,dovode neobrazovanu radnu snagu iz Indije ,Pakistana,Vijetnama itd da bi ih plaćali što manje.A ljude koji dolaze iz nekih Evopskih zemalja koji su stručni i ne žele da rade za takve bezobrazno loše plate ubijaju sa papirologijom ne priznajuci diplome koje su 100% jače nego bilo gde u svetu.Sami sebi pucaju u noge.
    Nemačka je samo još jedna robovlasnicka zemlja u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here