EPA/Franck Robichon

Bivši republikanski guverner Kalifornije, holivudski glumac Arnold Švarceneger, uporedio je nedavni upad demonstranata u Kongres sa nacističkim napadima na Jevreje tokom Drugog svetskog rata, a usput je Donalda Trampa nazvao “najgorim predsednikom ikada”.

Švarceneger, rođen u Austriji, koja je bila deo Trećeg Rajha, rekao je da se prisetio svog detinjstva, pošto je rođen dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

– Odrastajući, bio sam okružen slomljenim muškarcima, koji su u alkoholu pokušavali da se oslobode krivice za najzločinačkiji režim u istoriji. Nisu svi bili antisemisti ili nacisti – rekao je Švarceneger, a preneo “Los Anđeles tajms”.

Švarceneger je rekao da je njegov otac često dolazio kući pijan i tukao ga, kao i ostale članove porodice, što nije bilo neobično u to vreme, jer je prvi komšija do njih radio istu stvar svojoj porodici.

– Oni (bivši vojnici) su trpeli fizičke bolove zbog šrapnela u telu i emotivni bol zbog onoga što su videli ili uradili. Sve je počelo lažima, lažima i netolerancijom. Slično, Tramp je lažima napunio glave svojim pristalicama, govoreći im da su izbori pokradeni i da bi ih trebalo poništiti – kazao je Švarceneger.

On je uporedio upad u Kapitol sa ozloglašenom Kristalnom noći.

– Prošla nedelja je bila američka Kristalna noć, odnosno, da kažem Kristalni dan. Oni koji misle da će da sruše američki Ustav, grdno se varaju – nikada neće pobediti – poručio je Švarceneger.

Kristalna noć iz novembra 1938. godine označava pogrom koji je bio usmeren protiv jevrejskih građana širom nacističke Nemačke i mnogi je smatraju početkom Holokausta.

2 KOMENTARA

  1. Upad SAD u Siriju, Irak, Ukrajina, Srbiju, Vijetnam, Koreju, Libiju, Palestinu itd je ratni zločin bez presedana.Šetnja po senatu će biti mala maca, tek je počelo neće vam pomoći ni Blackwater.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime