Mod.gov.rs

Srbija je sve bliža ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka. Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da je to realna potreba vojske, ali da ne može da kaže da će odluka biti doneta ove godine.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo priprema zakonska rešenja i podzakonske akte, ali ima nameru da počne ozbiljnu raspravu kako odluka ne bi bila olako doneta. Stefanović je dodao da je Generalštab dao svoje mišljenje prema kome je potrebno uvođenje redovnog služenja.

– Nama treba još vojnika i drago mi je što vidim povećanje broja onih na dobrovoljnom služenju, ali to još nije dovoljno. Zato se radi na poboljšanju njihovog standarda, ali se razmišlja o različitim modelima služenja redovnog vojnog roka – rekao je Stefanović.

Temeljna priprema

On je prethodno istakao da pre nego što se odluka donese mora sve da bude temeljno pripremljeno jer su kasarne zapuštene. Međutim, precizirao je da će vojni rok biti šest meseci.

– Kada donesemo odluku, hoću da pokažemo šta je kvalitet koji će mladi dobiti tokom služenja roka, a neki možda ostati da rade u vojsci. Ne želim da oni čiste pistu ili kose travu. Nama oni trebaju da bi naučili vojničku veštinu i da bi na njih moglo da se računa, ako to bude potrebno – rekao je Stefanović.

Prema nezvaničnim informacijama, tih šest meseci ne bi ličili na nekadašnje služenje vojnog roka. Regruti bi se zanimali isključivo kvalitetnom (skupom) obukom, za vikend bi išli kući i primali bi određenu novčanu naknadu. Još nema vesti da li se razmatra mogućnost da vojni rok uđe u radni staž.

Profesionalci oslonac

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović još u aprilu rekao je da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja s oružjem dugoročno rešenje za podmlađivanje i popunu rezervnog sastava. Međutim, on je istakao da je za odluku potrebna šira saglasnost, uz napomenu da se obaveznog služenja vojnog roka nisu odrekle ni mnoge bogatije države.

Prema Mojsilovićevim rečima, u svakom slučaju profesionalni vojnici će i dalje biti ključni oslonac komandi i jedinica u izvršavanju zadataka.

– U više navrata povećana su primanja, pri čemu su poslednji put najveću povišicu dobili vojnici, a najmanju oficiri. Započelo se i s masovnom stanogradnjom za pripadnike snaga bezbednosti. Sistem odbrane mora učiniti dodatne napore da profesionalce zadrži u svom stroju i privuče kvalitetan kadar, pošto su u privredi plate postale privlačne – rekao je Mojsilović.

PORUKA ZLONAMERNIMA: Nenad Miloradović i Aleksandar Vučić

Služba do penzije

General Mojsilović rekao je i da profesionalnim vojnicima mora pružiti izvesnost. Jedna od ideja jeste da se delu njih posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme obezbedi zaposlenje stalan radni odnos i mogućnost da u penziju odu iz VS.

Balkanska sila

Svi mediji u regionu naročito su obratili pažnju na prikaz nove tehnike Vojske Srbije koja je prikazana na beogradskom Ušću, a još više najavi predsednika Aleksandra Vučića o skoroj nabavci savremenih borbenih sredstava.

Tako hrvatski portal “24 časa” citira istraživanje “Globalfirepower” po kome Srbija daleko prednjači nad Hrvatskom.

“Prema ovom indeksu srpska vojska zauzima 61. mesto u svetu, a hrvatska 63. mesto. Pre četiri godine Hrvatska je bila 68, a Srbija 89. Po BDP-u Srbija će nas dogodine prestići, što će joj doneti više novca za nabavke. Pri tom, Srbija ima više od 32.000 vojnika naspram upola manje u Hrvatskoj vojsci”, s brigom navodi “24sata”.

Ovaj portal posebni pažnju obratio je na najave predsednika Vučića o budućim nabavkama. Prilikom obilaska nove tehnike, predsednik je pred kamerama razmenio nekoliko rečenica sa Nenadom Miloradovićem, zaduženim za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane. Prvo je konstatovano da uskoro stižu ruske protivoklopne rakete poslednje generacije kornet. Zatim da je su naručeni dodatni protivvazdušni raketni sistemi Pancir S1, ali u znatno unapređenoj verziji M, da ministarstvo želi još helikoptera Mi-35 i da će kupiti Talesove vođene rakete za Erbas helikoptere, kao i veće verzije kineskih bespilotnih letelica U jednom trenutku, Vučić je pred kamerama rekao: “Pa što i ja to (javno) pričam!”

Svakako, daleko je od mogućnosti da se predsedniku omakla vojna tajna. Reč je pre o političkoj poruci, zapravo upozorenju stranim faktorima koje predsednik često ponavlja da Srbija ne namerava nikoga da napadne, ali da želi da ima snažnu vojsku koja je u stanju da odbrani zemlju.

Rakete zapalile Crno more

Na poligonu Šabla u Bugarskoj, pripadnici RV i PVO Vojske Srbije i Bugarske armije izveli su zajednička bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru.

Na gađanju su učestvovali pripadnici 250. raketne brigade i 204. vazduhoplovne brigade, koji su dejstvovali raketama iz sistema kub i neva, odnosno kao i aviona MiG 29 i pogodili sve mete predviđene za uništenje.

General Mojsilović zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i istakao da pripadnici srpskog RV i PVO iz godinu u godinu postižu sve bolje rezultate na Šabli, te da su pokazali da su odlično obučeni i osposobljeni za realizaciju zadataka, što je potvrda pravilno određenih prioriteta za ulaganje u ovaj vid Vojske Srbije prethodnih godina.