Lična arhiva
Osmeh zbog uspeha: Marina Bogosavljević nakon prve operacije

Marina Bogosavljević iz Lapova, kojoj su pre tri godine oštećeni nervi prilikom ginekološke operacije u KBC Kragujevac, zbog čega nije mogla da reguliše fiziološke funkcije, i koja je 28. maja operisana u Univerzitetskoj klinici u Erlangenu u Nemačkoj, prvih nekoliko dana bila je presrećna. Vratio joj se osećaj za voljno pražnjenje creva i bešike bez upotrebe katetera, a voda joj se više nije sakupljala u organizmu. Međutim, jedna od četiri diode (na privremenom implantantu-pejsmejkeru koji je stimulisao oštećene nerve) je otkazala. Ova nesrećna žena, majka troje dece, morala je ponovo sama da stavlja kateter i da se klistira. Ipak, nije pala u očaj. Izdržala je novu intervenciju u okviru koje je doktor implantant priključio na novu diodu, ali je ona lošije radila od prve. Tek posle nove hirurške intervencije, sistem je besprekorno profunkcionisao.

– Posle operacije sam neprestano plakala. Suze su mi se same slivale niz lice. Bila sam presrećna. Ne samo što mi se posle tri paklene godine, tokom kojih sam se svakog jutra budila s bolovima i odmah morala u ambulantu da bih primila injekciju protiv oticanja i dane provodila u krevetu i kupatilu, vratio nadražaj za mokrenje i pražnjenje creva, već i osećanja. Opet sam mogla da osetim ljubav i znala sam kako da je iskažem! Osećaj je bio neopisiv. Doktor mi je rekao da sam pretrpela velika oštećenja jer mi nisu bili povređeni samo nervi koji regulišu stolicu i mokrenje, već i osećanja. Čudio se kako sam u takvom stanju izdržala tri godine i pitao me je odakle mi snaga da gotovo sama organizujem svoju operaciju – priča Marina za “Vesti”.

Ovoj hrabroj ženi odstranjen je privremeni implantant-pejsmejker za osposobljavanje nerava i stimulaciju analnog pražnjenja i bešike, a lekari čekaju da tkivo potpuno zaraste da bi mogli da je ponovo operišu i da joj u kičmu ugrade trajni implantant. Operacija je bila zakazana za 13. jul. Marina je vreme od poslednje do nove operacije htela da provede kod kuće, ali joj lekari nisu dozvolili jer je morala da odlazi na kontrole i da bude u Erlangenu da bi mogli da intervenišu ako nešto pođe po zlu. Iako joj je teško zato što joj nervi ne rade bez odstranjenog sistema, kaže da ne može ni da zaplače jer su joj i osećanja opet slaba tačka. Ponovo sama stavlja kateter i radi klizme, ali se raduje novoj operaciji, koja će joj konačno rešiti sve probleme.

– Zahvalna sam Udruženju za pomoć osobama s invaliditetom “Zora-Lapovo”, koje je sakupilo 8.000 evra, Ministarstvu zdravlja Republike Srije koje je uplatilo 14.480 evra, Humanitarnoj fondaciji “Budi human” i pojedincima koji su donacije slali na moj žiro-račun jer sam zahvaljujući tom novcu mogla da dođem na operaciju. Tokom boravka u Nemačkoj, pomogli su mnogi ljudi. Zahvalna sam fondaciji “Budi human” koja mi je omogućila da boravim u jednom hotelu, porodici Zelić iz Erlangena, koja mi je pružila usluge prevođenja, ali i Zorici Gospavić koja me je primila u svoj dom kad nisam imala gde. Zatim, porodici Cuparić iz Švandorfa, koja je organizovala akciju prodaje parfema od koje deo novca ide za moju operaciju i kod kojih se trenutno nalazim. Zahvalna sam i porodicama koje su učestvovale u ovoj akciji i koje su pokazale da još uvek postoji humanost i bliskost među našima u inostranstvu – kaže Marina Bogosavljević.

Sve zavisi od toka operacije

Istina, Marina još ne zna koliko će koštati nova operacija jer će iznos zavisiti od toka operacije. Ako se bude radilo o većoj cifri, probaće da ponovo traži pomoć Ministarstva zdravlja. Biće joj potreban i novac za povratak u Srbiju, kao i za dolaske na kontrolu.

– Ne mogu a da ne pomenem lekare, na čelu sa prof. dr med. K. Matzelom, i medicinske sestre, koji su mi izašli u susret. To su vrhunski stručnjaci koji su ni od čega učinili da mi se vrate osećaji. Kad se budem oporavila i stala na noge, moraću da naučim nemački jezik, kako bih mogla da komuniciram sa lekarima, pošto u Srbiji niko neće moći interveniše na ovom aparatu. Izdržaću sve jer će mi biti vraćen nekadašnji život – hrabro će Marina.

Dar od 50 evra

– Ovom prilikom želim da se najlepše zahvalim dobrotvoru koji je na moj račun uplatio pomoć od 50 evra. Nisam sad u mogućnosti da vidim od koga je tačno pomoć stigla, ali sigurna sam da će se prepoznati. Hvala na podršci i razumevanju. Ovaj dar će mi značiti da ne brinem bar za najosnovnije potrebe sada kada sam ovde na čekanju nove operacije i daleko od svoje porodice – poručila je Marina Bogosavljević.

Račun za pomoć

Humani ljudi koji žele da pomognu Marini Bogosavljević sada tokom boravka u Nemačkoj da ne brine o najosnovnijim potrebama do momenta operacije mogu poslati donaciju na njen žiro-račun Komercijalne banke SWIFT-BIC KOBBRSBG IBAN RS 35205903101991220015, a za više informacija tu je i kontakt telefon +381 69 275 30 24.