pixabay.com

U pravim količinama čokolada može biti dobra za zdravlje.

Osim što se dobro osećamo nakon čokolade, ona ima i dokazane zdravstvene benefite. Naravno, ne treba preterivati s njom, a najbolja je ona crna. Evo nekoliko dobrobiti za koje možda niste znali.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumiranje crne čokolade može da smanji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara, posebno ako se uz to zdravo hranite.

Može da smanji upalne procese

Upale se mogu pojaviti bilo gde u telu, mogu vas boleti mišići, glava, a mogu se pojaviti i ozbiljnije bolesti. Čokolada sadrži flavonoide i kakao koji deluju kao antioksidansi i smanjuju upalne procese u telu.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Redovna konzumacija čokolade, koja sadrži flavonoide, jako je korisna za kognitivne funkcije. Ona može da poboljša koncentraciju, brzinu, tečnost govora i radnu memeoriju.

Poboljšava raspoloženje

Crna čokolada sadrži spojeve koji poboljšavaju raspoloženje, a inače ih i telo samo proizvodi. Sadrže serotonin i triptofan koji nas čine srećnim nakon jedenja čokolade.

Istog časa daje energiju

Čokolada gotovo odmah podiže nivo energije i upravo za njom bi trebalo posegnuti ako se osećate tromo i letargično. Čokolada sadrži kofein i teobromin koji nam daju energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here