Ponovo bez plasmana u najviši rang: Ekipa Belih orlova

Posle dvaput odložene reforme fudbalskih takmičenja u Novom Južnom Velsu, 2020. i 2021. zbog pandemije, na kraju ovogodišnje sezone konačno će doći do promene sistema.

Umesto dosadašnje četiri lige sa po 12 klubova, od 2023. u Novom Južnom Velsu će se igrati tri ranga sa po 16 timova, što će dovesti do velikih pomeranja unutar samih takmičenja.

Jedini predstavnik srpske zajednice, Beli orlovi iz Boniriga spadaju u red klubova koji u narednoj sezoni neće promeniti ligu – i dalje će se takmičiti u drugom rangu (Prva liga NSW) – s tim da će u 2023. igrati protiv čak osam novih rivala.

Ako su odlaganja reforme zbog pandemije dve godine zaredom išla na ruku Orlovima, koji zbog skromnih rezultata ne bi izborili plasman u najviši rang, najuspešniji srpski klub na kontinentu ove godine je konačno morao da se suoči sa realnošću.

Bonirig ni ove sezone nije uspeo da se domogne jedne od prve četiri pozicije (bili tek osmi), koje bi ih vodile u Premijer ligu, pa će se dogodine nadmetati u daleko slabijem društvu nego do sada, pošto su upražnjena mesta u Prvoj ligi popunili osam klubova iz nižeg ranga, doskorašnje NPL3.

Bonirigu će društvo u proširenoj Prvoj ligi praviti dosadašnji rivali koji su 2022. završili između petog i 12. mesta – Tajgersi, Hakoa, Spartansi, St. Džordž FK, Mauntiz, SD Rejdersi i Hils junajted.

Njima će se pridružiti čak osam timova iz sadašnje Druge lige – FK Inter Lajons, Central Koust junajted, Rajdalmir Lajons, Kanterberi Benkstaun, Mekartur Rams, Benkstaun Siti, Dalič Hil i Danbar Roversi.

Za sada, Fudbalski savez NSW nije obelodanio sistem promocije u viši rang na kraju 2023. godine, ali se može očekivati da će u Premijer ligu ići samo dva prvoplasirana tima.

Ako se uzme u obzir da će se iduće sezone igrati čak 30 prvenstvenih kola (do sada samo 22), jasno je da će dugo sanjani plasman u elitu biti izuzetno zahtevan zadatak.

Uprkos naizgled slabije kvalitetnim protivnicima, pred Orlovima je veliki izazov da stvore konkurentan tim i da pokušaju da se vrate u Premijer ligu, u kojoj su ne tako davno, 2015. godine, bili šampioni.

Srbi uzeli titulu

Prvenstvena trka u Prvoj ligi NSW odlučena je u poslednjem kolu, pošto su čak četiri tima bila u samo tri boda razlike i svi su imali računicu kako da stignu do zvanja premijera.

Na kraju, opet su se kao i godinu dana ranije radovali Central Koust Marinersi, koji su titulu obezbedili pobedom nad  Sent Džordžom (4:0). Uspehu su doprinela i dva naša momka – Stefan Nikolić koji je je asistirao za prvi gol i mladi Nikola Škatarić koji je overio titulu četvrtim pogotkom na meču.

Spirit osvojio Varat kup

Član Prve lige NWS Spirit prošlog vikenda je ostvario najveći uspeh u istoriji, trijumfom u finalu Varata kupa.

U finalu su savladali premijerligaša Sidnej junajted sa 2:1, a golove za momke u žutom postigli su Majkl Konestabo i Ričard Darko, koji je do prošle godine branio boje Belih orlova.

Promocijom u Premijer ligu i osvajanjem Varata kupa, mladi klub Spirit je ispisao najsjajniju stranicu u kratkoj istoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here