EPA/Heinz-Peter Bader
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Mesec dana pre održavanja predsedničkih izbora u Austriji, zakazanim za 9. oktobar, sve je izvesnije da će za izbor novog šefa države biti potreban drugi krug glasanja.

U istraživanjima javnog mnjenja trenutni predsednik Aleksander van der Belen pao je, po prvi put, na manje od 50 odsto podrške.

Uobičajeno je da predsednik koji se kandiduje za drugi mandat dobije izbore, ali ovaj put ništa nije izvesno, jer je veliko nezadovoljstvo stanovništva zbog upravljanja krizom austrijskih vlasti.

Istraživanje instituta “Lacarsfeld” pokazuje da je Van der Belen izgubio pet odsto glasača, i trenutno bi za njega glasalo svega 45 procenata Austrijanaca. Ukupno se na izborima, pored Van der Belena, kandiduje još šest kandidata, tako da glasački listić sa sedam imena ima rekordnu dužinu.

Van der Belenu glasove “kradu” pre svega kandidati levog političkog spektra kao što je lider “Partije piva” i pevač Dominik Vlazni, koji bi trenutno mogao da računa na 14 odsto glasova, ali i proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger koji bi osvojio tri odsto glasova.

Zanimljivo je da je Vlazni treći po popularnosti, prema istraživanjima. Na drugom mestu nalazi se kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc sa 18 odsto glasova. Rozenkranc ima tri protivnika u desnom političkom spektru, gde “lovi” glasove.

Politički desno orijentisane birače privlači bečki advokat Tasilo Valentin, koji bi mogao osvojiti 10 odsto glasova, nekadašnji političar Gerald Gros sa šest procenata i lider antivakserske stranke “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) Mihael Bruner, koji bi mogao da dobije četiri procenta glasova.

U drugom krugu izbora, koji bi se održao 6. novembra, mogao bi se naći Van der Belen sa Rozenkrancom i onda bi, kao na prošlim izborima 2016, ishod mogao da bude tesan u korist sadašnjeg predsednika Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here