Unsplash

Seks može da nam pomogne da učvrstimo vezu i lakše se nosimo sa svakodnevnim izazovima i stresom, ali samo ako ne dozvolimo da se dogodi obrnuto: Da nam svakodnevne brige poremete uživanje u seksu. Stručnjaci, stoga, ističu da postoje tehnike kojima se možemo boriti protiv toga, koje se pod zajedničkim imenom mogu nazvati: svestan seks!

Šta bi to bilo? Tehnika nije komplikovana, to je jednostavno sposobnost da vas ne preplave sopstvene misli i ne ometu vas baš u vreme “aktivnosti” s partnerom, kako biste se usredsredili na trenutke u u krevetu, potpuno svesni svih stvari koje se između vas i partnera događaju.

Šta je svesni seks?

Dakle, umesto da brinete o listi obaveza koje vas čekaju tokom sutrašnjeg dana, o tome čiji ste rođendan zaboravili ili da li vam bedra izgledaju debelo, možete da se usredsredite na konkretnu “radnju” i uživate ​​u svakoj senzaciji – od osećaja pa do onoga što vidite i čujete. Kad vam na um padne misao koja odvlači pažnju, primetite je bez prosuđivanja, a zatim upotrebite jednostavnu tehniku ​​da vratite pažnju na seks.

Istrorija svesnog seksa

Seksualni pioniri Masters i Džonson skovali su pojam “osetnog fokusa” još 60-ih godina prošlog veka, da bi njime opisali umeće boravka ovde i sada, ispod pokrivača, umesto da ste usredsređeni na druge stvari, pa makar to bila i želja da postignete orgazam. Otkrili su da je to uspešan način lečenja mnogih seksualnih problema, uključujući preranu ejakulaciju, erektilnu disfunkciju i nisko uzbuđenje.

A već i pre toga tantrički majstori su koristili tehnike meditacije i održavanja pažnje kako bi parovi bili usredsređeni jedni na druge tokom vođenja ljubavi.

Dajana Ričardson, autorka knjige “Slow Sex — The Path To Fulfilling And Sustainable Sexuality”, u kojoj govori u uticaju “sporog seksa” na ispunjenje i uživanje u seksualnosti, 2018. godine objavila je video prilog pod nazivom “Moć svesnog seksa”, koji je prikupio više od 650.000 pregleda na Jutjubu, u kojem daje neke glavne savete.

Kako ući u svesni trenutak pažnje

Prvo, dogovorite se za seks. To se često savetuje, pa – učinite to već jednom. Time ćete ublažiti pritisak oko toga kada će se sledeći put dogoditi. Muškarci se, na primer, osećaju mnogo opuštenije kad znaju kada će sledeći put imati polni odnos, a i ženama može biti lakše ako znaju kad mogu da se pripreme.

Pre samog seksa izdvojite nekoliko minuta da izbacite iz glave sve što bi moglo da vas omete. Na primer, ako vam je um prepun razmišljanja o obavezama za sutra, sedite i napišite listu obveza s rasporedom za sutra, da malo razbistrite glavu i uvedete dozu reda. Ako mislite da bi deca mogla da vas prekinu, zaključajte se.

Isključite zvuk na mobilnom telefonu, televizor, kompjuter i sve ono što može da vam odvrati pažnju. Pustite neku prijatnu muziku, ali bez vesti koje bi mogle da vas prekinu u ključnom trenutku.

Usredsredite se na svoje osećaje, počevši od glave. “Skenirajte” sami sebe i primetite ako postoji napetost, poput stisnute vilice ili ukočenih ramena. Opustite te mišiće i nastavite s opuštanjem mišića sve do nogu. Korisno je napraviti takvu vežbu i nekoliko puta tokom dana.

Ako se pitate da li su vam bedra predebela, smeta li partneru vaš stomak ili nešto slično, shvatite važnu činjenicu: ne bi bio s vama i radovao se seksu da je tako. Zato radije iskoristite neki trenutak da partneru pošaljete neku “vruću” poruku ili ga poljubite tako da može da zamišlja šta ga očekuje u dogovoreno vreme.

Isprobajte vežbu fokusiranja. Dva minuta usredsredite se na svoje disanje. Pratite svaki udah kroz nos i van kroz usta. Kad vam um odluta – a hoće sigurno – pomislite: “Diši!” i započnite vežbu iznova. To je jedan od jednostavnih oblika meditacije i zapravo je vrlo lako, zar ne? Vremenom ćete doći do toga da uz nekoliko dubokih udisaja možete ostati fokusirani na trenutak u kojem jeste, umesto da misli lutaju.

Kako ostati svestan tokom seksa?

Jednostavna tehnika koja pomaže u tome jeste da se prvo povežete s partnerom. Kleknite ili lezite na krevet jedno prema drugom, pa položite ruku jedno drugom na srce i uskladite svoje disanje dok ne budete disali istim tempom. Ovo je tantrička tehnika i povezuje vas kao par, pomažući vam da se usredsredite jedno na drugo, te na svoje disanje i sadašnji trenutak. Ne zvuči baš jako seksi, ali jeste – videćete, isplati se probati.

Držite oči otvorenim i gledajte sve što se događa. Bez procena i zaključaka. Samo gledajte izgled lica vašeg partnera, pantalone koje su zgužvane na podu, ruke partnera koje vas miliju i osetite i doživite to. Svaki pokret koji napravite učinite svesno – tako da gledate ruke koje se pomeraju, gledate u kožu partnera koju dodirujete i doživite to kakav je osećaj pod prstima.

Idite polako. Svestan seks je najlakše doživeti ako se prepustite svakom trenutku. Zato nemojte žuriti s predigrom, niti s postizanjem vrhunca. Naprotiv, prepustite čula dugačkoj predigri s usporenim dodirima, poljupcima, masaži, međusobnom zadirkivanju, nežnom razgovoru ili prostotama.

Nastojte što duže da izbegavate položaj koji je podsticajan toliko da biste mogli da ubrzate stvari i završite. Kad počnete da praktikujete svesni seks, uskoro ćete shvatiti koliko je vaš um pre bio zauzet perfekcionističkim mislima, odnosno koliko puta tokom odnosa ste pomislili: “da li to radim dobro”, “da li on/a uživa u ovome” ili “da li da prestanem ili da nastavim”.

Ta vrsta razmišljanja ubija svako uživanje, a najbolji način da to izbegnete jeste opet: gledanje i osećanje. Gledajte svaki svoj pokret, reakcije partnera, usredsredite se na njegove reakcije i ono što vam možda govori kroz uzdahe.

Dakle, zaboravite na orgazam. Tek ako prestanete da razmišljate o tome da vam je to glavni cilj i prestanete da ga očekujete, uz silno razmišljanje da li ste blizu i hoće li “to sad”, već budite prisutni u trenutku i osećajte šta se događa i šta možete da vidite, čujete, okusite i pomirišete.

Svaki put kad se usredsredite na postizanje vrhunca – vašeg ili partnerovog – pokušajte da vratite fokus na vaša tela i ono što se događa u tom trenutku. To je i jedna od dobrih tehnika za prevladavanje problema s preranom ejakulacijom kod muškaraca ili poteškoćama oko opuštanja kod žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here