Sve kosovske institucije najavljuju štrajk

0

Vlada Kosova nema odgovor na zahtev svih kategorija zaposlenih, a stručnjaci predviđaju vreo mart, navodi list. "Koha ditore" navodi primer urologa Sabrija Hisenija, koji prima platu iz budžeta vlade od 303 evra mesečno.

 

"On je završio medicinski fakultet i specijalizovao se van zemlje. Kada se vratio da radi u svojoj zemlji, suočio se sa velikom razlikom u platama. Bez obzira na ulaganje u profesionalno unapređenje, njegova sadašnja plata je pet puta manja nego plata poslanika i više od devet puta manja od plate predsednika. On dobija i 44 evra dodatka i taj dodatak je 11 puta manji nego onaj koji primaju poslanici“, piše list.

"Koha" ističe da ovakve razlike u platama izazivaju revolt zaposlenih u zdravstvu i da su najnezadovoljnije medicinske sestre i tehničari, koji mesečno primaju nešto više od 150 evra.

 

List piše da zdravstveni radnici, posle protesta koji su imali ove nedelje, najavljuju da ukoliko im do ponedeljka ne bude ispunjen zahtev o povećanju plata od 100 odsto, planiraju da stupe u štrajk.

 

"Mi nismo zadovoljni dosadašjim razgovorima", potvrdio je Hiseni, jedan od organizatora protestnog marša zdravstvenih radnika. "U ponedeljak ćemo odlučiti šta dalje da radimo, ali već sad je vidljivo da vlada raspoloženje za stupanje u štrajk", kazao je on.

Do kraja marta, ovakve proteste su najavili i vatrogasci, radnici sudstva i tužilaštva, sindikat javne administracije, sindikat poreske administracije i ostale sindikalne organizacije.

 

"Veliki zahtev svih radnika je da im se plate povećaju", rekao je potpredsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Hasa Abazi. On je istakao da "nerešavanje ovih problema za jednog pojedica, grupu ljudi ili sindikat znači da Vlada nema sluha za njih i na taj način se gubi nada i počinje protest ili štrajk".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here