commons.wikimedia/Thomas Ledl
Gradska skupština u Beču

U austrijskom parlamentu poslanici u svojim govorima koriste sve oštriji ton, zbog čega su učestalije opomene.

Samo na protekla tri zasedanja parlamenta zabeleženo je devet opomena, najviše poslanika opozicione Slobodarske partije Austrije (FPO).

Inače, FPO predvodi listu opomena aktuelnog zasedanja sa 17, a polovina otpada na šefa poslaničkog kluba te stranke Herberta Kikla.

Njega je lider Nobert Hofer, lider FPO, kada je kao treći predsednik parlamenta vodio sednicu, morao jednom opomenuti, kada je predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu prebacio zloupotrebu službenog položaja.

Na drugom mestu su poslanici vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), koji su dobili četiri opomene, a Zeleni dve, dok je opomenut i jedan poslanik Neos-a.

Samo poslanici Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) nisu dobili opomene, iako i oni “ne štede” svoje političke protivnike.

Najgori ispad, na tri poslednje sednice, imao je za govornicom poslanik OVP Franc Herl koji je poslanicu slobodaraca Dagmar Belakovič nazvao “furijom”.

Opomenu za teške reči protiv slobodaraca “kasirao” je i poslanik Zelenih Mišel Rejmon, koji je kazao da su slobodarci “jedina grupa u stanovništvu koje se treba stvarno bojati i koja ima veću stopu kriminala od Avganistanaca”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here