Z. Vicelarević
Prisutne jake policijske snage

Protest protiv novih korona mera, kojima je predviđena i obavezna vakcinacija svih dosad nevakcinisanih građana, održana je u subotu u Frankfurtu. Ispred austrijskog konzulata okupilo se, po slobodnoj proceni, između sedam i osam hiljada protivnika nasilnog vakcinisanja, a čitav skup obezbeđivao je gotovo isti broj pripadnika policije.

Samo 400 metara dalje, na platou ispred Stare opere” (Alte oper) održane su demonstracije koje su davale podršku građanima Australije u borbi protiv novih kovid-mera. Policija je dvaput upozorila da demonstranti moraju da nose zaštitne maske i da se pridržavaju obaveznog razmaka od 1,5 metara.

Demostranti krenuli u šetnju

Povorka je malo kasnije krenula u šetnju ulicama Frankfurta u nameri da se spoji sa drugom grupom demonstranata i nastave zajedno. Međutim, šetnja je trajala samo desetak minuta i do policijskog kordona koji je zatvorio dalji prolaz, a završena je policijskom objavom da se demonstracije prekidaju jer su učesnici “prekršili zakon time što nisu svi nosili zaštitne maske”.

Na demonstracijama su u najvećem broju bili Nemci, ali je bilo i manjeg broja stranaca. Među strancima je bilo i građana srpske nacionalnosti, ali ne u očekivanom broju. Naime, kako smo saznali, mostovi preko reke Majne su bili zatvoreni za saobraćaj, pa su mnogi odustali da šetnje više od tri kilometra po kiši koja je sve vreme lila. Jedan od onih koji se ipak “probio” do austrijskog konzulata je i Saša Jovanović.

– Ovo je fašizam koji mnogi još ne vide. Sakriven je iza novih ideja, parola i u novoj košulji. Možda ovo radikalno zvuči, ali ni Jevreji nisu deportovani odmah 1933. godine, nego je trajalo dok su se zakoni promenili. Nacisti u ono vreme ništa nisu radili protivzakonito u onoj tadašnjoj državi, a zakoni su postavljani vremenom. Ovo nema više nikakve veze ni sa zdravljem ni sa zaštitom života svih nas. Ovo ima veze sa nečim drugim i iskreno se plašim kako će ovo sve da se završi – rekao je Jovanović za “Vesti”.

POTEZE VLASTI OCENJUJE KAO FAŠIZAM: Saša Jovanović na protestu

Na platou kod Stare opere sreli smo Sašu Višnjića koji podržava protest, iako je, kako sam kaže, morao da se vakciniše kako ne bi morao da deo odmora provede u karantinu kada se vrati sa odmora iz Srbije.

– Ovde sam kako bih pokazao da sam protiv nasilnog prisiljavanja na obaveznu vakcinu. Smatram da svako treba odluči o svom zdravlju. Pitanje je da li smo svi sposobni za tu vakcinu. To ulazi u privatnost svakog od nas. To nije ni ljudski ni demokratski. Bio sam i prošle subote kada su bile iste demonstracije i tada je bilo nešto manje ljudi nego sada. Doduše, mediji su taj broj dodatno smanjili. Slike koje su objavljene sa prošlih demonstracija su slikane na najužem delu putanje kojom su se demonstranti kretali, pa nije moglo da se vidi koliko je zaista bilo demonstranata. Verovatno će nemački mediji i sada isto tako da izveštavaju – kaže nam Saša Višnjić koji dodaje da su u njegovoj porodici svi vakcinisani i da su svi, osim njega, dosad oboleli od korone.

Demostranti su se mirno razišli pola sata nakon što je policija prekinula proteste i nije bilo sukoba ni kod austrijskog konzulata, ni na platou kod Stare opere.

Kao 1999. godine

Sava Višnjić je demonstracije u Frankfurtu na neki način uporedio i sa demonstracijama održanim 1999. godine u istom gradu.

– Nama Srbima je ovaj pristup policije poznat iz vremena demonstracija protiv NATO bombardovanja. Tada su nam dozvolili da se krećemo samo ulicama u industrijskom delu grada. Isto su nas kontrolisali i isto prekinuli demonstracije iz nekog banalnog razloga – podsetio je Višnjić.

Pravci kretanja

Nakon što je policija prekinula demonstracije, građanima je savetovano da se raziđu u određenim pravcima koji su vodili suprotno od njihove predviđene rute. Isti scenario je izveden i ispred Stare opere gde je policija građanima otvorila put ka suprotnom delu grada da se ne bi susreli sa istomišljenicima.

Bilo i vakcinisanih

Od demonstranata smo čuli i da je među okupljenima bilo i vakcinisanih koji se osećaju prevarenima i koji nisu za novi zakon koji predviđa da se i oni testiraju, iako su primili vakcinu.