Na izložbi koja će u Luvru biti otvorena u oktobru, a povodom 500 godina od smrti Da Vinčija, posetioci će moći da otkriju od golog oka skrivene detalje u vezi sa ovom slikom.

Ne znam da li je iko imao sreće da se u pariskom Luvru, jednom od najposećenijih muzeja na svetu, u relativnoj samoći komotno približi Leonardovoj „Mona Lizi” i pokuša da u tišini, putem pažljivog posmatranja, dopre do nagoveštaja kakav bi utisak bio videti je bez zaštitnog stakla i meteža turista koji se po pravilu guraju kako bi iz što boljeg ugla fotografisali ovo neveliko platno, ali jedno od najznačajnijih u istoriji umetnosti. Kako piše “Artnewspaper”, nešto slično tom doživljaju, uz korak zaranjanja u prostor virtuelne realnosti, ponudiće postavka koja će u ovom muzeju biti otvorena 24. oktobra i kojom ova kuća obeležava 500 godina od smrti velikog Da Vinčija.

Bar tako obećavaju organizatori. Naime, na retrospektivi njegovih dela, a u saradnji sa kućom “Vive Arts”, posetioci će čuvenu “Đokondu” moći da upoznaju u sali “Napoleon” zavirivši na neki način “iza stakla” – imaće mogućnost da putem najnovije tehnologije otkriju detalje skrivene od golog oka kroz kombinaciju novih naučnih istraživanja koja su otkrila tehnike koje je umetnik koristio kako bi napravio ovo umetničko delo, kao i dodatnih informacija o identitetu modela sa slike. Ova platforma omogućiće i pregled materijala na nekom od kućnih digitalnih uređaja, uz određenu pretplatu.

Ovaj segment, nazvan “Mona Liza: Iza stakla”, osmišljen je u bliskoj saradnji sa kustoskim timom Luvra, a sama kompanija “Vive Arts” od 2017, kada je pokrenuta, do sada je bila u partnerskim projektima sa skoro 40 svetskih kulturnih institucija i organizacija, uključujući Tejt modern u Londonu, Muzeje Orsej i Oranžeri u Parizu, Američki muzej istorije prirode u Njujorku… Osim ove inovacije, cela izložba već se uveliko najavljuje u evropskim i svetskim medijima kao događaj jesenje sezone, budući da će pred publikom biti čak oko 120 artefakata – slika, crteža, rukopisa, skulptura. Reč je o nezaobilaznih pet Leonardovih dela koja Luvr poseduje, među kojima su i “Bogorodica na stenama” (1483–86) i “Dama s hermelinom” (1490), kao i 22 njegova crteža, takođe iz muzejske kolekcije. Ugođaj će obogatiti pozajmice iz brojnih prestižnih institucija, kao što su Britanska kraljevska kolekcija, Britanski muzej, Nacionalna galerija u Londonu, Pinakoteka u Vatikanu, Metropoliten muzej u Njujorku. Prema navodima portala “France24”, u vezi sa nekim delima još uvek se vode pregovori sa Italijanima, neizvestan je dolazak legendarnog crteža “Vitruvijev čovek”, koji se brižljivo čuva u Galeriji Akademije u Veneciji, dok nije poznato ni da li će se i “Salvator Mundi”, koji je uz veliku pompu pripisan ovom renesansnom majstoru i prodat 2017. za neverovatnih 450 miliona dolara, naći u Parizu, posebno jer su pojedini stručnjaci Luvra bili i ostali sumnjičavi prema autentičnosti slike.

Pošto je prema zvaničnim podacima broj posetilaca ove kuće prošle godine premašio 10 miliona, pri čemu je dnevno kroz njegove prostrane dvorane i dugačke holove prolazilo između 25.000 i 50.000 ljudi, uprava se u slučaju ove postavke odlučila za sistem posete po kojem će karte, koje su u prodaji od pre nekoliko dana, važiti isključivo za određeno vreme koje će biti naznačeno prilikom kupovine i taj termin moraće da se poštuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here