facebook.com/Bonnyrigg sports club
Groznica iščekivanja: Očekuje se najmasovniji festival

U Bonirigu se obavljaju završne pripreme za najveći događaj godine u Srpskom sportskom centru u ovom sidnejskom predgrađu. Od predstojećeg petka pa sve do nedelje, održaće se 33. srpski folklorni festival, koji uz februarski Srpski festival u centru Sidneja predstavlja najznačajniji kulturno-umetnički događaj naše zajednice na Petom kontinentu.

Kako organizatori najavljuju, najmasovniji festival do sada, počeće u prisustvu eminentnih zvanica iz srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, kao i zvaničnika iz lokalnih organa vlasti i državnih institucija Novog Južnog Velsa.

Na svečanoj premijernoj večeri, 33. folklorni festival zvanično će otvoriti Njegovo preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, koji će prisustvovati događaju u pratnji sveštenstva iz mnogih parohija.

Za zabavu gostiju na svečanom otvaranju pobrinuće se orkestar Marsala, kao i članovi lokalnih kulturno-umetničkih društava Ravna Gora, “Karađorđe” i “Sveti Sava” iz Elanore sa severnih obala Sidneja. Takođe, u sklopu prvog dana festivala biće upriličeno Četničko veče, u saradnji sa Udruženjem srpskih veterana i njihovih potomaka.

Tom prilikom, pripadnici ove organizacije prikupljaće donacije kojima će finansirati učešće na svečanoj paradi povodom Dana Anzaka 2020. godine.Pravo veselje počeće u subotu 10. avgusta, kad će doslovce ceo Srpski sportski centar u Bonirigu biti ispunjen aktivnostima i događajima za sve uzraste. Prostor oko kluba već je poprimio pravi karnevalski izgled, a celodnevna zabava počinje dečjim karnevalom i utakmicama mlađih kategorija i prvog tima Belih orlova protiv Mekartur Ramsa.

Za 19.00 zakazana je žurka za mlađe od 18 godina, na kojoj će muziku puštati di-džejevi Dane i Mesi, a istovremeno će na otvorenom početi Kafansko veče, na kojem će domaćini poželeti dobrodošlicu svim gostima koji pristižu iz Viktorije, Kvinslenda i Teritorije glavnog grada (ACT).

Konačno, kulminacija subotnje večeri biće živa svirka, tokom koje će prisutne zabavljati Stole i bend Crni voz (Black Train Band), Medeks i Milan Gligorić, kao i već pomenuti Dane i Mesi. I što je najvažnije – ulaz na festival u subotu biće besplatan za sve!Nedelja je rezervisana za reviju folklora. Na glavnoj bini Centra u Bonirigu smenjivaće se kulturno-umetnička društva iz Sidneja, Kanbere, Vulongonga, Melburna, Adelajda, Brizbejna…

Istovremeno će ispred kluba bez prestanka trajati Dečji karneval, a muzičari će i na otvorenom zabavljati publiku, koja će imati priliku da vidi izložene proizvode mnogobrojnih izlagača na štandovima, kao i da uživa u izobilju kulinarskih specijaliteta i raznih drugih proizvoda prvenstveno iz Srbije.

Ulaz na festival u nedelju biće 15 dolara za odrasle, 10 dolara za penzionere i besplatno za decu ispod 14 godina.Iz Boniriga pozivaju sve ljude koji žele da se dobro provedu, druže i uživaju u jednom od najznačajnijih događaja naše zajednice, da zaokruže predstojeći vikend u svojim kalendarima i da posete 33. srpski folklorni festival.

Najmlađi u centru pažnje

Kao i obično, deca će biti u centru pažnje na 33. folklornom festivalu. Pored toga što će najmlađi uzrasti folklornih društava pokazati koliko dobro igraju tradicionalne narodne igre iz svih krajeva Srbije, za njih će kao i za svu drugu decu biti spremni mnogobrojni sadržaji u sklopu Sportskog centra. Domaćini su se pobrinuli da deca mogu da uživaju u vožnjama na raznim ringišpilima, igranju na velikim gumenim dvorcima, ali i nekim specijalnim iznenađenjima. Iz Boniriga skreću pažnju roditeljima da su celodnevne narukvice za sve vožnje dostupne isključivo u pretprodaji na recepciji Kluba, dok će u danima festivala moći da se kupe samo pojedinačne karte po ceni od četiri dolara.

Utakmica i vatromet

Posebnu draž predstojećem festivalu daće i fudbalska utakmica Belih orlova. Najuspešniji srpski klub u Australiji bori se za vrh tabele u Drugoj Premijer ligi Novog Južnog Velsa, a u subotu sa početkom u 17.00 dočekaće Mekartur Ramse. Prethodno, od 13.00 i od 15.00 svi ljubitelji fudbala moći će da zagreju dlanove za centralni meč bodreći mlađe kategorije Orlova – timove do 18 i do 20 godina, koji se sastaju sa istim rivalom.

Nedugo po završetku utakmice prvog tima, svi u Bonirigu posle još jedne značajne pobede, veruju da će nebo iznad Srpskog centra išarati spektakularan vatromet, koji organizatori najavljuju za 19.30.