EPA/Florian Wieser
Austrijska policija

Protivnici epidemioloških mera, obavezne vakcinacije, kao i teoretičari zavere, i ekstremni desničari, koji su stalno prisutni na protestima, sve su agresivniji i to pre svega prema novinarima, koji izveštavaju sa demonstracija.

Na subotnjim protestima pojedini učesnici bacali su ledenice na novinare i snimatelje koji su pratili povorku.

Takođe stalno onemogućavaju izveštavanje novinara sa protesta, okružujući ih, vređajući i preteći im.

Zbog sve veće agresivnosti prema novinarima austrijske televizije svoje ekipe na teren šalju uz pratnju obezbeđenja.

Pripadnici obezbeđenja uspevaju da osiguraju bezbednost novinara, ali su nemoćni u nameri demonstranata da spreče izveštavanje.

Jedna od novinarki, koja je to osetila na sopstvenoj koži, je Magdalena Punc sa televizije “Puls24”, koju su na prošla dva protesta vređali i onemogućavali u radu učesnici.

Snimak jedne takve akcije, sa prošlih protesta, kruži društvenim mrežama, i na antikoronaškim kanalima preko Telegrama.

Na tom snimku se vidi da pripadnici obezbeđenja uspevaju da odvoje ljutite demonstrante od novinarke, ali ne mogu da spreče dobacivanja, viku tokom izveštavanja, usled čega novinarka prekida uživo javljanje.

Zanimljivo je da antikoronaši na ruštvenim mrežama ne osuđuju ove napade, već hvale demonstranke koji su sprečili novinarku u radu.

“Našoj novinarki je prećeno, vređana je i opkoljena. Morala je biti štićena od strane četiri pripadnika obezbeđenja. Atmosfera na protestima je sve agresivnija i opasnija, a odgovornost za to snosi Slobodarska partija Austrije (FPO)”, navodi se u saopštenju “Puls24”.

I sama novinarka Punc je preko tvitera navela da je bila dobro zaštićena i da je obezbeđenje, na žalost, bilo potrebno.

Navela je da ona nije jedina koja je izložena napadima, već da su učesnici protesta nasrtali na sve, kako su tvrdili, “sistemske medije”.

Dežurna urednica austrijskog javnog servisa ORF Kati Vajman objavila je da je svojoj ekipi naredila da skinu logo ORF sa mikrofona, kamera.

“Žalosna i zastrašujuća je situacija. Na prošlim demonstracijama sam odlučila da skinemo logo ORF sa naših mikrofona. Time sam želela da zaštitim svoje ljude”, napisala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here