pixabay.com

Stručnjaci su analizirali podatke o konzumaciji alkohola od 2010. i incidenci oboljevanja od kancera 2020. godine.

Desetogodišnji period razlike je uzet jer brojni tipovi raka, poput raka usne duplje, grkljana i dojke (kod žena), se sporo razvijaju, a već je utvrđeno da imaju posledični odnos sa konzumacijom alkohola.

Od prošlogodišnjih 741.300 novih slučajeva kancera koji se mogu povezati sa konzumacijom alkohola, muškarci čine 568.700, a žene 172.600.

Većina kancera bili su rak jednjaka, jetre i dojke. Skoro 47 odsto slučajeva povezano je sa teškim alkoholizmom, koji su autori definisali kao unos 60 ili više grama etanol alkohola dnevno, odnosno 6 i više pića.

Konzumiranje 20 do 60 grama dnevno – 2 do 6 pića – što autori studije smatraju “riskantnim”, činilo je 39,4 odsto slučajeva. Umereno pijenje, do 20 grama etanol alkohola, doprinelo je razvoju kancera kod 14 odsto ljudi.

– Hitno moramo da podignemo svest o vezi između alkohola i rizika od oboljevanja od raka – istakla je Harijet Ramgej, doktorand u Međunarodnoj agenciji za istraživanje kancera pri SZO.

Prema njenim rečima, moraju se osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda sa upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

2 KOMENTARA

  1. Pisati na ovako ozbiljnu temu bez navođenja izvora informacija niti zemlje/zemalja na koje se odnosi, pokazuje na kom su nivou oni koji “informišu” (ili uređuju) informacije koje zbog toga unose konfuziju kod neprosvećenih a nepoverenje prosvećenih. Žalosno novinarstvo….na niskim granama. Fragmentisane informacije izvučene iz izvora koji se ne neavode su specijalnost neozbiljnog srpskog novinarstva koje je površno i ima cilj da “obaveštava” o temama koje novinari koji pišu niti prostudiraju, niti su u stanju da korektno predtave.

  2. Ovo je tačno. I treba zabraniti reklamiranje pića u kojima ima alkohol. U zadnje vreme takvih reklama je sve više, a štete od alkohola su ogromne. Poznavala sam osobe koje su bili alkoholičari, oboleli od kancera i umrli. Nije im bilo spasa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime