EPA/Andy Rain

Britanska vlada je saopštila danas da je francuska zaplena jednog britanskog ribarskog broda i izdavanje verbalnog upozorenja drugom plovilu “razočaravajuća i neproporcionalna” odluka usred eskalacije spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Reakcija je “razočaravajuća i nesrazmerna, i nije ono što bismo očekivali od bliskog saveznika i partnera”, navodi se u saopštenju britanske vlade, a prenosi agencija Rojters.

Vlada u Londonu je saopštila da pretnja Francuske da će zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke predstavlja kršenje međunarodnog prava, zbog čega je obećala da će uzvratiti ako Pariz nastavi sa tim potezom.

Francuska je juče objavila da će od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim čamcima pristup nekim francuskim lukama ako se ne postigne dogovor sa Ujedinjenim Kraljevstvom u sporu oko dozvola za ribolov.

Takođe je sugerisala da bi mogla da ograniči snabdevanje energijom ostrva u Lamanšu, zavisnih od Britanske krune koja leže uz obalu Francuske.

Francuska je žestoko protestovala zbog prošlomesečne odluke Ujedinjenog Kraljevstva i britanskog ostrva DŽerzi da desetinama francuskih ribarskih brodova odbiju dozvole za rad u njihovim teritorijalnim vodama.

Francuska tvrdi da su ova ograničenja u suprotnosti sa sporazumom nakon Bregzita koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

3 COMMENTS

  1. TU BAGRU ENGLESKU TREBA STAVITI U TOR PA NEKA PLOVI MOREM OKOLO FRANCUSKE, I ZATVORITI TUNEL KROZ LAMANS.NEMA IH GORI OD ENGLEZA.ZAO MI JE SKOTA I VELASANA KAO I IRACA.

  2. Što bi mi bilo žao Škota. Oni su svoju priliku imali. Ironija je što su ostali u V.Britaniji da ne bi izašli iz EU a onda se dogodi Bregzit. Pomišljam da ima razloga što nose suknjice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here