Tanjug
Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda

Svečanom akademijom u beogradskom Sava centru večeras je obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanost, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, počela je intoniranjem himni Srbije i Rusije.

Deo programa bio je i kratak dokumentarni film “Put pobede” o najdramatičnijim trenucima bitke za oslobođenje Beograda 1944. godine o čemu je u filmu govorio naš poznati glumac Miloš Biković.

Prisutnima su se obratili Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.

– Svoj 15. rođendan dočekao sam 18. oktobra 1944. godine, dva dana pre oslobođenja Beograda, učestvujući u uličnim borbama za oslobođenje ovog grada – prisetio se Duplančić.

Naveo je da su veliku ulogu u borbama za oslobođenje Beograda imali i građani, naročito omladina.

– Hrabro su nas vodili kroz ulice, pokazujući gde su Nemci i kako da im priđemo – ispričao je Duplančić i, između ostalog, naveo da su se najčešći okršaji vodili oko Skadarlije i Narodnog pozorišta koje je tri puta padalo nazad u ruke Nemcima.

Duplančić je podsetio da je od oslobođenja Beograda prošlo 75 godina, ali da sećanja na pale drugove i bratstvo sa ruskim narodom ne blede.

– To je još jedna potvrda da naše veze stoje, a duh slobode i pobede ostaje kao sveto carstvo za buduća pokoljenja – istakao je Duplančić.

Rekao je da će zauvek pamtiti svoje saborce koji su učestvovali u borbi za oslobođenje Beograda i dodao:

“Neka je večna slava svim palim borcima za slobodu”.

Deo programa, koji su vodili naši poznati glumci Ivan Bosiljčić i Vjera Mujović, bile su i prigodne muzičke numere koje su izveli ruski vojni ansambl “Aleksandrov”, umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Ðorđa Stankovića.

Tako su prisutni imali priliku da čuju kompoziciju “Dan pobede”, pesmu “Po šumama i gorama”…

Tokom izvođenja tih numera, na tri video bima postavljenim na bini prikazivani su snimci i fotografije borbi za oslobođenje Beograda.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko…

Takođe, tu su bili i ratni veterani koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, koje su prisutni pozdravili aplauzom – Trifun Todorović, Ljubiša Antonijević, Kristina Jovanović, Jovo Korica…

Program je završen pesmom “Beograde, Beograde”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here