Tanjug

Patrijarh Irinej dodelio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću oreden Svetog Save na svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

Irinej je rekao da je u mandatu Aleksandra Vučića Srbija “krenula velikim korakom napred” i da se Srbija otvorila prema svetu.

Patrijarh Irinej je dodao i da se predsednik Vučić “bori da očuva svoj nardod na Kosovu i Metohiji, na toj svetoj našoj zemlji”.

“Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati! Ne smemo pokloniti ni pedalj naše zemlje” rekao je patrijarh srpski Irinej predsedniku Aleksandru Vučiću!

“Činjenica je da je sudbina Kosova u najvećoj meri zavisi od nas. Zato ga molim da u budućnosti čini ono što čini danas. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali poklon ne. Ja se zahvaljujem gospodinu predsedniku za sve ono što je učinio i da nastavi da čini. Ja se oslanjam i na pomoć naših svetih svetitelja na Kosovu i Metohiji kiji će nam pomoći da očuvamo našu svetinju Kosovo i Metohiju. Zahvaljujem se gospodinu predsedniku za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predaje mu najviše odlikovanje, da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda. Aksios na mnogaja ljeta”, dodao je patrijarh i uručio orden predsedniku Vučiću.

Nakon dodele ordena, Vučić se obratio prisutnima i rekao da su “srpska crkva i srpska država su rođene zajedno”.

” Duh naroda, njegova snaga i sveti duh učinio je da se naši brodovi otisnu u svet. Još je Stefan Nemanja učinio prvi zaokret ka pravoslavlju. Sinovi su nastavili očevim putem, Stefan se oprobao u vođenju države, a Sveti Sava je krenuo drugim putem. Sveti Sava je neumorno i uporno radio na tome da srpska crkva postane samostalna. Srpska država i srpska crkva stvorene su u istom momentu”, kaže predsednik Srbije.

“Ni sam nisam u stanju da opišem kako se osećam posle ordena koji ste mi dodelili, nisam mu se nadao, nisam ga ni tražio, nisam ga ni očekivao”, rekao je Vučić.

“Ja samo želim da Srbija bude večna”, rekao je.

Svečana akademija povodom osam vekova SPC

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, večeras se u beogradskom Sava centru održava svečana akademija, pod nazivom “Zavet Svetoga Save”.

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisusustvuju i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomtskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svečana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba “Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC”, koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima – u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi…

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za “arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja”, a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

Orden Svetog Save patrijarhu Irineju, Vučiću i Dodiku

Srpski patrijarh Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijaru SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za “dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovonost pokazanu na tronu predstojatelja SPC”.

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću i Miloradu Dodiku uručio je patrijarh Irinej.

Orden svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.

Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin I Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Ðoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, francuski humanitarac Arno Gujon…

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

5 COMMENTS

  1. Nije ovo samo sramna odluka . Preblaga je to rec. Odluka je jeziva jer nam otkriva da imamo nakaznu Crkvu i licemere i fariseje namesto svestenih lica. U takvoj crkvi mi trebamo da se molimo Bogu, krstimo decu i unuke, vencavamo se, posecujemo Liturgije i pricescujemo Svetim tajnama. To unosi jezu u nasu pravoslavnu Hriscansku Crkvu i ponizava nasu Evandjeosku nadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here