Tanjug
Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon dočeka, ispred Palate Srbija, uz svečanu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje, počeće tet-a-tet razgovor Vučića i Pendarovskog, a potom će uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje će predvoditi predsednici dve zemlje.

Nakon toga, uslediće obraćanje Vučića i Pendarovskog.

Kako se očekuje, oni će razgovarati o mnogim temama od zajednickog interesa za obe zemlje, pre svega o politickim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

Neizostavan deo razgovora biće i „mali šengen“, inicijativa predsednika Srbije u čijoj osnovi su četiri ključne slobode – kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Predsednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posete Beogradu rekao da Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajednicku istoriju i strateški cilj – clanstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsetio je da je deo posete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.

Planirano je da se predsednik Severne Makedonije sastane sa predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

1 KOMENTAR

  1. Jaki politicar Srbija samo gosti neke kao politicare iz banana republika koje nemamo nikakve koristi od njih
    samo narod kostaju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime