Tanjug
Stevo Pendarovski i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon dočeka, ispred Palate Srbija, uz svečanu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje, počeće tet-a-tet razgovor Vučića i Pendarovskog, a potom će uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje će predvoditi predsednici dve zemlje.

Nakon toga, uslediće obraćanje Vučića i Pendarovskog.

Kako se očekuje, oni će razgovarati o mnogim temama od zajednickog interesa za obe zemlje, pre svega o politickim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

Neizostavan deo razgovora biće i “mali šengen”, inicijativa predsednika Srbije u čijoj osnovi su četiri ključne slobode – kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Predsednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posete Beogradu rekao da Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajednicku istoriju i strateški cilj – clanstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsetio je da je deo posete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.

Planirano je da se predsednik Severne Makedonije sastane sa predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

1 COMMENT

  1. Jaki politicar Srbija samo gosti neke kao politicare iz banana republika koje nemamo nikakve koristi od njih
    samo narod kostaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here