Nemačka razvojna saradnja u Srbiji

Povodom obeležavanja više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji u subotu, 21. maja, od 11 do 16 časova, biće organizovana proslava jubileja na Trgu republike u Beogradu.

Ovaj jedinstveni događaj, u organizaciji Ambasade Savezne Republike Nemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Nemačke razvojne banke (KfW), otvoren je za sve posetioce i svi oni koji budu došli imaće priliku da se dobro zabave i učestvuju u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu, kao i da se upoznaju sa rezultatima rada Nemačke razvojne saradnje u Srbiji tokom prethodne dve decenije.

Prisutne će na početku zvaničnog dela programa pozdraviti Njegova ekselencija, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji gospodin Tomas Šib (Thomas Schieb), kao i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović. Na centralnoj bini će zatim biti prikazan film “20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji” – svojevrsna retrospektiva najvažnijih projekata koji su obeležili dugogodišnju saradnju dveju zemalja.

Nakon filma uslediće muzički nastupi dečjeg ansambla Muzika nade, kao i benda učenika Nemačke škole Beograd. Pored toga, alumnisti Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) na neuobičajen način predstaviće svoje istraživačke radove, a zatim će publika uživati i u muzici nemačkih kompozitora i popularnih numera u izvođenju gudačkog Intermeco kvarteta.

Kraj zvaničnog dela programa rezervisan je za zabavu i opuštanje, uz muzički izbor
proslavljenog beogradskog klupskoj dvojca – DJ Pukija i DJ Pepea. Pored centralnog dela programa, posetioci će moći da učestvuju i u brojnim dodatnim i nesvakidašnjim
aktivnostima, kao što su digitalna izložba na LCD ekranima.

U okviru ove izložbe biće postavljena i virtuelna tura kroz Ambasadu Savezne Republike Nemačke, projekat startapa Futuring, koja uz pomoć virtuelnog vodiča donosi i raznovrsne informacije o istoriji i sadašnjosti saradnje Nemačke i Srbije. U okviru Dečjeg kutka biće održana likovna radionica na temu održivih izvora energije za decu predškolskog i uzrasta nižih razreda osnovne škole, gde će najmlađi posetioci moći da crtaju, zabave se, ali i nauče mnogo toga novog o ovoj temi.

Na posebnom štandu goste očekuju nemački kulinarski specijaliteti, poput čuvenih nemačkih kobasica, a moći će i da se osveže uz Moritz Eis sladolede i zaslade slatkišima iz kompanije Lidl, koji su sponzori ovog velikog događaja. Osim toga, svoje projekte i aktuelne aktivnosti predstaviće i nemačke nevladine organizacije koje su prisutne u Srbiji, u okviru mini sajma.

Svi Beograđani i gosti koji se zateknu u srpskoj prestonici dobrodošli su na zajedničku proslavu više od dve decenije saradnje i prijateljskih odnosa Nemačke i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here