Facebook/Kombank Dvorana
Kombank dvorana

U Kombank dvorani danas je svečano predstavljena Sala srpskog filma, koja će kao kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, biti namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija.

Publiku u startu očekuje bogat filmski program, pa će se tokom prve dve nedelje na repertoaru naći filmovi: Zaposlena, Nebeska tema, Enderlezi rajzing, Šavovi, Dovlatov, kao i Slučaj Makavejev. Cena svih ulaznica će biti  simbolična – 300 dinara.

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane publici se otvara mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije je na konferenciji za medije u Kombank dvorani poručila da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture.

– Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži sprskih bioskopa koji će prikazivati srpski film – rekla je Trivan i dodala da će Sala služiti i u procesu pravljenja filma.

– Važno nam je da producenti  imaju svoje platno da mogu da rade na radnim verzijama filma. Sala će u potpunosti biti stavljena na raspolaganje za sve potrebe producenata koji žele da imaju svoje testne projekcije – rekla je Trivan i dodala da je obaveza  filmova da budu titlovani, kako bi svaki turista mogao da pogleda srpski film i  savremenu srpsku produkciju.

Takođe, Sala će biti dostupna i članovima komisija i Upravnog odbora, kako bi bili informisani o samom filmu pre počinjanja bioskopskog života fima ili njegovog učešća na festivalima.

Gordan Matić, direktor Fimskog centra Srbije ponosan je na činjenicu da je ovakva mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji, pored Beograda.

– U Sali srpskog filma, posetioci će moći da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu – istakao je Matić.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković najavio je bogat filmski repertoar, na kome će tokom 52 nedelje, svakoga dana biti prikazana po tri filma u  tri večernja termina.

– U pitanju su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u poslednjih 12 meseci, ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, dokumentarni filmovi, kao i eksperminetalni filmovi – nagalasio je Stanković, koji je istovremeno izrazio zadovoljstvo početkom realizacije ovog značajnog projekta u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime