STAREŠINA HRAMA: Prota Miodrag Perić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici su u četvrtak, poslednjeg dana oktobra, obeležili dva praznika, posvećena Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom koji su, iako predstavnici dve različite epohe, svojim delima zadužili pravoslavlje.

Svečano je bilo u svim srpskim hramovima širom Australije, među kojima se lep broj vernika i slavara okupio u hramu Svetog kneza Lazara u sidnejskom kvartu Aleksandrija, gde je svetu liturgiju služio i slavske kolače presekao starešina ove naše svetinje na Petom kontinentu, prota Miodrag Perić.

A slavara i slavskih kolača bilo je u velikom broju, jer je sveti Luka jedna od značajnih i omiljenih slava kod pravoslavnih Srba.

Osveštanje slavskih kolača slavarima (FOTO: j. Gajeskov)

Prethodno je otac Miodrag u svojoj pastirskoj besedi, između ostalog, naglasio da se prema crkvenom učenju sveti Luka smatra jednim od prvih Hristovih učenika koji je širio hrišćansko učenje, i to nakon smrti apostola Pavla, kao i osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Lično je naslikao tri ikone Bogorodice, a prema verovanju te ikone su najsličnije pravom izgledu Hristove majke. On je i tvorac ikona apostola Petra i Pavla.

Prota Miodrag je prisutnim vernicima i slavarima u Lazarici čestitao praznik i slavu, uz poziv da se i dalje okupljaju u što većem broju oko naše majke Crkve, kako su to činili naši preci kroz vekove.

Svečanu atmosferu iz sidnejske Lazarice donekle će dočarati i priložene fotografije Vladete Teofilovića.

J. GAJESKOV

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here