SOC.ORG.AU
Marko Rutonjić prvi stigao do krsta, a iza njega je stigla Vera Bosančić

Na dan 19.januara, kad sveta Crkva slavi sveto Bogojavljenje – praznik stariji i od samoga Božića – u srpskoj parohiji Svetog Jovana Krstitelja u Volongongu bilo je svečarski i radosno.

Svetu službu služio je Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan, sa starešinom hrama ocem Brankom Bosančićem i đakonom Milošem Raketićem, te mnogobrojnim oltarskim prislužiteljima. Najpre je služena Liturgija Svetog Vasilija Velikog, pa ispred hrama veliko vodoosvećenje. Pošto je narednog dana bio i Sveti Jovan, slava ove parohije, tu je presečen i slavski kolač koji je, uz bogatu trpezu, pripremila porodica Siniše i Milene Premović.

Nakon duhovne i materijalne trpeze, blagoslov ovog velikog praznika prenesen je i u luku u Volongongu, gde je vladika Siluan bacio u more prelepo ukrašen krst, rad Katarine Marković. Za krstom je zaplivalo tridesetak momaka i devojaka, a najbrži je bio devetnaestogodišnji Marko Rutonjić iz Liverpula, prema rečima vladike Siluana – “najvećeg srpskog grada u Australiji”.

Marko je na poklon dobio drveni krst sa Ostroga, te nagradu od 500 dolara, ali je svojom odlukom i po dobroti srca, novac vratio i podario nazad parohiji Svetog Jovana Krstitelja.

Odbrana svetinja

Ovo veliko okupljanje Srbi iz oblasti Ilavara su takođe iskoristili da pokažu svoju solidarnost sa braćom i sestrama u Crnoj Gori, koji štite srpske svetinje u ovoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here