Z. Mirković
Centralna proslava: Priredba u sali Crkve Svetog Save u Beču

Devetu godinu zaredom, tradicionalno oko Vidovdana, đaci Prosvjetinih škola u Austriji dobili su svedočanstva, a ove godine se to gotovo istovremeno dešavalo širom Austrije, u svim školama, od Braunaua i Gmundena do Sankt Peltena, Linca, Štajera Ensa i Beča.

Centralna proslava održana je u Beču, u svečanoj sali Saborne crkve Svetog Save u Beču, a svedočanstva je podelio prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetine Mreže srpskih dopunskih škola u Austriji.

Svečanost je otvorio Mali hor Prosvjete, a goste je pozdravio otac Filip Milunović starešina hrama, koji je preneo čestitke i dobre želje vladike austrijsko-švajcarskog Andreja za uspešan završetak školske godine.

Svečana sala bila je pretesna za đake i roditelje, ali svi su bili raspoloženi i strpljivi.

Aplauze Malom horu smenile su ovacije nastavnicama Prosvjetinih škola, a bilo je puno cveća, poklona, pa i suza.

Srđan Mijalković čestitao uspeh đacima

Bečke nastavnice Aleksandra Tanasković, Suzana Nedeljković, Vesna Špirić, Ivana Milovanović, Jelena Sajfert, Jovana Mitić i Vera Simić uspešno su pripremile i vodile manifestaciju koja će, ako sve bude po planu, sledeće godine biti još masovnija.

Mijalković je pre dodele zahvalio nastavnicima, deci i roditeljima na ovoj izuzetnoj godini i podsetio da ona ne bi bila tako uspešna bez njihove podrške, ali i pomoći Eparhije austrijsko-švajcarske, a posebno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na čelu sa Arnoom Gujonom.

Podsetio je da se slične manifestacije istovremeno dešavaju i u drugim našim školama u Austriji i uputio pozdrave i čestitke tamošnjim saradnicima, pedagozima i predavačima.

“Raduje me da se ove godine više od 400 naših đaka sa svojim porodicama širom Austrije veseli svedočanstvima i diplomama, a da sve više naših ljudi u Austriji shvata koliko je školsko obrazovanje na svom jeziku bitno.

Otvorili svečanost: Mali hor Prosvjete

U septembru nova odeljenja

– Ulažemo puno energije u održavanje škola, ali i pripremu novih. Sarađujemo sa brojnim udruženjima, a pozivamo i ostala udruženja u Beču i širom Austrije da zajednički formiramo nove srpske škole u ovoj zemlji. U toku su velike i naporne pripreme za nove Prosvjetine srpske škole u Gracu, Salcburgu, Velsu, Koruškoj, Tirolu i Foralbergu. Očekujemo da one počnu rado već u septembru – ponosno je preneo Mijalković.

Učiteljice Željka i Gala sa đacima

Priredba u hramu

U parohiji Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu prigodnim programom obeležen je Vidovdan. Polaznici škole srpskog jezika pri hramu u organizaciji Prosvjete iz Beča, kao i učenici veronauke, zajedno sa učiteljicom srpskog Galom Dojčinović i Željkom Jovanović, koja predaje veronauku, pripremili su lep program. Sve je počelo himnom “Bože pravde” da bi zatim deca izvela program o Kosovskom boju i brojne recitacije.

Program počeo himnom “Bože pravde”

Podeljena su i svedočanstva polaznicima škola. Prvo ih je dobilo njih 50 koji idu u školu pri hramu u organizaciji Prosvjete iz Beča. Posle gotovo 10 godina svedočanstva su dodeljena i deci koja idu na veronauku u Lincu i okolini.

Lepom događaju osim brojnih parohijana prisustvovali su Nebojša Rodić, ambasador Srbije, Aleksandar Čenić počasni konzul Srbije u Lincu i Srđan Vuković, predstavnik Republike Srpske iz Beča.