Švedska potvrdila upad podmornice… Samo, čija je?

0

Švedska mornarica je nedelju dana tragala za misterioznom podmornicom
 

Premijer Stefan Lofvren oštro je upozorio da takvi upadi na švedsku teritoriju predstavljaju "ogroman rizik" za umešane zemlje i da će Švedska braniti svoje granice "svim dostupnim sredstvima".

 

Švedska je 17. oktobra pokrenula najveću potragu za podmornicom od Hladnog rata, pošto su očevici prijavili da su videli nešto pod povodom u Stokholmskom arhipelagu. Potraga je obustavljena posle nedelju dana, uz navode da je podmornica verovatno otišla u drugi deo Baltičkog mora.

 

Vojni zvaničnici nisu okrivili nijednu zemlju, ali je većina analitičara u Švedskoj navodila da je verovatno reč o ruskoj pomornici. Moskva je demantovala da je to bila njena podmornica, dok su izvori iz ruskog Ministarstva odbrane sugerisali da je podmornica holandska što je demantovala vojska te zemlje.

 

Pričitajte još:

* I na kraju: Čija je podmornica?

* Švedski komandant: Izroniću podmornicu, makar silom!

* "Podmornica u Baltičkom moru je holandska". Holanđani: Nije naša!

* Švedska traga za ruskom podmornicom?

"Nemoguće je… potvrditi poreklo. Ali, možmo potvrditi činjenicu da je bila tamo", rekao je komandant švedske vojske Sverker Goranson na konferenciji za novinare s premijerom Lofvrenom i ministrom odbrane Peterom Hultkvistom.

 

Goranson je rekao da je sama vojska zabeležila upad, ali nije izneo detalje.

Lovfren je rekao da je razuđena švedska obala dugačka kao istočna obala SAD, zbog čega je teško nadzirati je, i obećao da će ojačati službe za nalaženje i identifikovanje upada.

 

"Dozvolite mi da kažem ovo, glasno i jasno, svima odgovornima: ovako nešto je potpuno neprihvatljivo", rekao je Lofvren.

 

Švedska je obrazovala protivpodmorničke snage pošto je sovjetska podmornica s nuklearnim oružjem ušla u njene vode 1981, ali je počela da raspušta te snage posle Hladnog rata, u okviru smanjenja troškova. Protvipodmornički helikopteri su ukinuti 2008, a zamena se ne očekuje do 2018. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here