Švedska priznala Palestinu, Izrael opozvao ambasadora

0

Izrael izrazio negodovanje zbog švedskog priznavanja Palestine
 

"Ta mera odražava naše uznemirenje i uzbuđenje zbog te nekorisne odluke (Švedske) koja ne doprinosi mogućnosti povratka (Izraela i Palestinaca) pregovorima", rekao je za AFP predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Izraela, Emanuel Nahšon.

 

Ambasador Isak Bahman, na dužnosti u Stokholmu od 2012. godine, opozvan je na neodređeno vreme.

 

Šefica švedske diplomatije, Margot Valstrom, saopštila je u četvrtak da je njena vlada dekretom priznala Državu Palestinu.

 

Palestinu priznalo 112 zemalja

Da bi Evropska unija priznala Palestinu, potrebno je da se slože sve zemlje članice što je malo verovatno. Po podacima Agencije AFP, 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a, po palestinskim vlastima, priznale su je 134, od kojih je sedam to učinilo pre ulaska u EU: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Izrael je odmah reagovao na tu odluku kao na "nesrećnu", uz ocenu da će ona verovatno ojačati "ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja".

 

"Švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom Istoku komplikovaniji od sklapanja nameštaja ‘Ikee’, i da se u tom regionu mora delovati odgovorno i promišljeno", ukazao je ministar inostranih poslova Izraela, Avigdor Liberman u saopštenju.

 

Švedska je palestinsku državu priznala kao prva stara članica Evropske unije.

 

"Cilj švedskog priznavanja je da doprinese budućnosti u kojoj će Izraelci i Palestinci moći da žive jedni pored drugih u miru i bezbednosti. Želimo da pomognemo jačanju nade i optimizma među mladim Palestincima i Izraelcima", navela je šefica švedske diplomatije Margot Valstrem.

 

Ona je objavila da švedska "Vlada smatra da su ispunjeni kriterijumi međunarodnog prava za priznavanje palestinske države": postojanje određene teritorije, "iako bez utvrđenih granica", postojanje stanovništva i postojanje vlasti.

 

Palestinski predsednik Mahmud Abas je tu odluku u četvrtak pozdravio kao "hrabru i istorijsku" i pozvao sve zemlje sveta da se "ne ustručavaju" da priznaju pravo Palestinaca na državu, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i to u granicama iz 1967. godine – pre izraelske okupacije pojasa Gaze i zapadne obale reke Jordan.

 

Švedska je početkom oktobra najavila da će priznati palestinsku državu što su SAD ocenile preuranjenim, a britanski poslanici su takođe ovog meseca simbolično glasali u korist priznavanja Palestine kao države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here