Švedska rešila da prizna Palestinu

0

Neobičan potez Švedske

Generalna skupština Ujedinjenih nacija de facto je odobrila priznavanje suvereniteta države Palestine 2012. godine, ali Evropska unija i većina njenih članica to još nije zvanično uradila.

 

"Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može rešiti dogovorom o dve države u skladu s međunarodnim pravom", rekao je švedski premijer tokom svog inauguracionog govora u parlamentu. "Rešenje s dve države zahteva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Zato će Švedska priznati državu Palestinu", rekao je on.

 

Ovaj potez Šveđana za Palestince će biti dobrodošla podrška njihovim ambicijama. S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i uticajnog glasa u spoljnoj politici EU, ova odluka bi mogla da podstakne i druge zemlje da obrate pažnju na Palestinu.

 

SAD: Upozoravamo!

Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi svako međunarodno priznanje palestinske države bilo preuranjeno. Portparol Stejt departmenta Dženifer Psaki potvrdila je podršku Vašingtona za stvaranje palestinske države, ali kroz proces mira, pregovora i uzajamnog priznavanja između Izraela i Palestinaca.

 

"SAD i državni sekretar Džon Keri zalažu se za nastavak direktnog dijaloga između dve strane za formiranje dve države koje bi živele jedna pored druge", napomenula je Psakijeva.

 

Ona je dodala da obe strane moraju biti spremne i sposobne da krenu napred.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here