Sveštenici uz sramno objašnjenje zabranili paljenje sveća kupljenih van crkve

blic.rs
5
Facebook

Zabranjeno paljenje sveća kupljenih van crkve – odluka je koja je doneta jednoglasno u crkenom odboru u Aleksandrovcu, a kao razlog za to otvoreno navode da je prodaja sveća najveći crkveni prihod. Vernike koji se ogluše smatraju “vinovnicima”, a njihov postupak “bahatim, samovoljnim i neposlušnim”.

– Primećeno je da pojedini parohijani donose u Crkvu da pale svoje svećem kupljene u prodavnici, na pijaci ili u komšijskoj pogrebnoj radnji. Razlog tome je, po njihovoj priči, što su tamo sveće jeftinije. Međutim, pošto jedna crkvena opština najviše prihoduje od prodaje sveća, a uz sva nastojanaja da se spreče ovakve akcije čijim vinovnicima je cena sveća u Crkvi samo izgovor za bezobrazluk, samovolju i neposlušnost, crkveni odbor u Aleksandrovcu jednoglasno donosi i usvaja odluku o zabrani upotrebe sveća kupljenih van Crkve. To važi za stalno, za sve prilike, vreme pre i posle. Liturgije, sva činodejstva, a naročito opela – navodi se obrazloženju odluke, koja je objavljena i na Fejsbuk stranici Crkve svetog Nikolaja u Aleksandrovcu.

Predsednik crkvenog odbora SPCO Aleksandrovac, jerej Željko Matić, potpisao je ovu odluku.

Matić je za portal E-Braničevo rekao da odluku nije doneo sam, već čitav odbor, a da “račune polažu episkopu”.

On je rekao da je odluka o zabrani korišćenja sveća kupljenih van crkve, lokalnog karaktera i da se odnosi samo na parohiju Aleksandrovac.

– Stojimo iza svake svoje reči, iako znamo znamo da su oštre. Ali te reči su upućene lokalnoj zajednici. I kao što to nije normalno u drugim crkvama, tako je to u Aleksandrovcu normalno – njegove reči preneo je portal E-Braničevo.

On smatra da ljudi “nigde ne daju sebi toliko prostora i slobode kao u crkvi” i da čak i kad uđu u prodavnicu da pazare, poštuju neki red.

– No, crkva nema mere zabrane i izvršnu vlast, te mora da trpi drsku samovolju i bezobzirnost – kazao je Matić.

“Zar sam tako zaslužio od vas?”

Fotografija dokumenta objavljena je i na Fejsbuk strani Crkve svetog Nikolaja u Aleksandrovcu, a Željko Matić je čak i komentarisao reakcije nezadovoljnih vernika.

– Zahvaljujem se najiskrenije na vašim komentarima i mišljenjima o meni. Zar sam tako zaslužio od vas? Pročitajte ponovo vaše komentare, pa razmislite malo o njma. Uđite u Crkvu, budite malo sa druge strane, pa razmislite o tome šta ste napisali – napisao je u komentarima.

– Samovolja i neposlušnost? Pa ne prave ni Bog ni Sin božji ni Sveti duh te sveće niti donose ovakve propise, već vi, grešnici od krvi i mesa koji ste umislili da ste nešto više i uzvišenije od običnih božijih kreatura poput svih nas – komentarisao je jedan vernik.

I drugi komentari napisani su u sličnom tonu. Vernici su negodovali zbog ove odluke i napomenuli su da je važno da se sveća zapali iz srca, a ne gde je kupljena.

Crkvu udario grom i prikazala se “nekakva čeljust”

Inače, crkvu Svetog Nikolaja prošle godine je u junu udario grom i niko nije povređen. Vernici smataraju da ova crkva postaje “mesto čuda i proviđenja”. Naime, par meseci pre udara groma, na Božić se, pričali su tada vernici, u ovoj crkvi prikazala “nekakva čeljust”.

5 COMMENTS

  1. “…najviše prihoduje od prodaje sveća…” Кад су попови тако добри економисти нека воде сами своје послове и издржавање. Враћена им је земља коју су добијали од народа још за време Турака да би имали од чега да се хране. Сад их треба одвојити од државе па нека гаје јабуке, товаре их на таљиге и возе на пијацу да зараде своје плате. И под хитно СПЦ прикључити Московској Патријаршији.
    https://www.youtube.com/watch?v=Fb3_GN1-PBA

  2. Pa šta, svaki kafic zabranjuje da pijete pice u nj basti ako niste kod njih kupili. Na bazen ne smijes unositi hranu i pice…

  3. Svece koje nisu kupljene u crkvi nisu osvestane pa nema ni svrhe da ih palimo. Te svece mogu samo poslziti kao svetlo u mraku kad nemamo struje.

  4. Ako si vernik onda i treba tako da se ponasas. Kupuj svece u crkvi jer tako pomazes svoju svetinju. I na crkvenom kalendaru lepo pise. I u kaanu kad odes ne nesis iz prodavnice pivo koje kosta 50 din,nego ga tamo kupis i platis 150. Zasto to ne negodujete.

    • Добро поређење, црква – кафана. Излазиш пијан из кафане и из (понеке) цркве.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here