Vokalna diva Dajan Rivs, čarobnjak bas gitare Stenli Klark i saksofonista Čarls Lojd, samo su neki od džez velikana koji će nastupiti na 35. Beogradskom džez festivalu koji se u srpskoj prestonici održava od 22. do 27. oktobra u Domu omladine Beograda (DOB) i Kombank dvorani, najavili su organizatori na konferenciji za medije u DOB-u.

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić rekao je da je prevashodni cilj organizatora bio pogled u prošlost i sagledavanje faza koje je prošao ovaj praznik muzike, ali i pogled u budućnost festivala i sve ono što će on predstavljati za nove generacije.

– Džez se menja i mi želimo da predstavimo sve ono što će za koju godinu odrediti puteve džeza u svetu. Bila nam je namera da u Beograd dovedemo neke velikane džeza koji do sada nisu nastupali na festivalu, ali i da se ponovo sretnemo sa sjajnim muzičarima koji su već oduševlajvali beogradsku publiku. Veoma samo zadovoljni što će u Beogradu svirati Čarls Lojd, vodeće ime današnjeg džeza – kazao je Pantić.

On je dodao da u Beograd stižu i Stenli Klark, izuzetan fjužn izvođač, i Stiv Kolmen, predstavnih avangardnog džea.

– Publika u Beogradu će videti i umetnike koji su trasirali evropski džez u drugoj polovini 20. veka, kao što su Norvežanin Ketil Bjornstad i francuski kontrabasista Anri Tezije –  kazao je Pantić i najavio nastupe i novih mladih zbezda džeza koji sviraju zanimljivu i kreativnu muziku, mešajući različite muzičke senzacije.

– Ponosni smo što će ukupno osam mladih sastava svirati na festivalu. Sigurno će veliku pažnju poznavalaca džeza privući koncert italijanskog sastava Frančesko Diodati ”Yellow Squeeds”, koji je prošle godine bio jedna od najvećih džez senzacija u Milanu i koju je prihvatio celi svet. Na festivalu će sa svojim triom nastupiti i Mihael Volni, nemački pijanista kojeg godinama čekamo da dođe u Beograd i pokaže nove tendencije u džezu -kazao je Pantić.

Prema njegovim rečima, posebna tema festivala je vokalni džez u izvođenju dama.
– U Beograd stiže autentična diva današnjice Dajana Rivs, koja je u našem gradu već nastupila pre 12 godina, a sada premijerno izlazi pred publiku festivala. Iz SAD nam dolazi i Jažneia Horn, koja sledi tradiciju interpretacije apsolutnih diva kao što je Sara Von. Iz Kanade nam dolazi Laila Biali sa svojim triom za koju kažu da je nova Dajana Krol – kazao je Pantić.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl napomenuo je da je za Džez festival izdvojeno 16 miliona dinara, tri miliona više nego prošle godine.

– Mogu da kažem da ćemo za sledeće izdanje festivala 2020. godine izdvojiti 20 miliona dinara. Ulaganje grada u džez festival je kontinuirano i drago nam je da vidimo kako je festival svake godine sve bolji i bolji na radost publike – kazao je Karl.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime