Svet pred ratom sa islamistima?

0

Svet u strahu od pretnje islamskih fundamentalista

 

Kako prenose agencije, Zapad, Rijad i Kairo idu u rat protiv islamista u ratom zahvaćenom Iraku, posredno i u Siriji, ali i razorenoj Libiji, u čemu su dobili podršku Saudijske Arabije, Egipta i drugih arapskih zemalja.

 

Već je uveliko u toku pružanje pomoći Kurdima u Iraku, kojima, jer se bore protiv islamista oružjem sovjetskog porekla, preko Velike Britanije dolazi municija i oprema iz Albanije.

 

Članice Evropske unije su sa zaprepašćenjem došle do zaključka da islamisti i njihovo nasilno "izopačeno tumačenje Kurana" neposredno prete bezbednosti Evrope.

 

Evropski državljani, zavedeni indoktrinacijom ekstremnih islamista na Srednjem istoku i na severu Afrike, sve se masovnije odazivaju i odlaze u "džihad – sveti rat" i vraćaju se u zemlje Evrope iskusni i spremni da i terorizmom šire svoje viđenje islama.

 

Od šezdesetak hiljada islamističkih boraca u Iraku i Siriji, 20.000 su stranci, od koji je nekoliko hiljada mahom iz Velike Britanije i Francuske, a stotine su s Kosova, iz BIH, Albanije, Čečenije.

 

Britanski "Kings koledž" je procenio da se više od tri stotine islamskih boraca s Kosova, iz Makedonije i Albanije priključilo ekstremistima u Siriji.

 

EU spremna na obračun sa islamistima

Šefovi država ili vlada EU su prošlog vikenda, 30. avgusta, poručili da su rešeni da se sučele s islamistima, i naglasili da su "stvaranje islamskog kalifata u Iraku i Siriji i izvoz ekstremističkog islamskog terorizma, na čemu se ‘kalifat’ temelji, direktna pretnja bezbednosti evropskih zemalja".

 

U tom poduhvatu "razaranja i uništenja" islamista, Zapad je dobio aktivnu podršku Egipta, Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja, koje, uplašene da će "politički islam", uključujući ideologiju za sada poražene egipatrske Muslimanske braće, zakucati i na njihova vrata.

 

To ih je navelo da korenito promene strategiju pomaganja novcem i oružjem pretećim sunitskim ekstremistima što su činili da bi pao režim predsednika Sirije Bašara al Asada koji je imao podršku šiitskog Irana, i strategiju pomaganja protivnika Moamera Gadafija u Libiji.

Američki predsednik Barak Obama je na samitu NATO prošlog petka stvorio koaliciju za "razaranje i uništenje" islamista s Velikom Britanijom, Francuskom, Italijom, Nemačkom, Danskom, Poljskom, Kanadom, Australijom i Turskom, preko koje su još sasvim nedavno neometani odlazili regruti teroristima tzv. "Islamske države Iraka i Levanta".

 

Vođe EU su poručile da odmah treba pomoći Kurdima koji su posebno na udaru "Islamske države" u Iraku i Siriji, te im SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija već isporučuju oružje.

 

Sada se gasi požar koji su, i po mnogim zapadnim analitičarima, zapalile upravo SAD i oni koji su ostavili za sobom rasulo posle rušenja Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji, a sunitske islamiste su na početku pomagali i u Siriji, isto kao i Saudijska Arabija i neke arapske države Zaliva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here